друкувати


Розпочався Європейський тиждень імунізації

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-22 05:00:26

В Україні, за ініціативи ВООЗ, щорічно, починаючи з 2005 року, проводиться Європейський тиждень імунізації.

Його мета - підвищення рівня інформованості населення про захист від інфекційних хвороб за допомогою вакцин, забезпечення здорового старту кожної дитини, безпеки життєдіяльності населення.

Багато визначних мікробіологів, епідеміологів, інфекціоністів заслуговують на те, щоб їхні імена були вписані в історію медицини золотими літерами. Завдяки їм винайдені засоби профілактики та лікування інфекційних хвороб.

Зародження мікробіології відноситься до ХVІІ ст., коли голландець А. Левенгук побачив мікроорганізми за допомогою лінз, відшліфованих ним власноруч. Український лікар Дмитро Самойлович перший в історії науки намагався за допомогою мікроскопа знайти збудника чуми, запропонував для попередження захворювання вводити здоровим людям гній з чумної виразки, перевірив це на собі.

Загальновідомі великі відкриття Л. Пастера, Р. Коха, І. Мечникова про роль мікробів у виникненні та розвитку інфекційних хвороб.

За допомогою вакцин можливо попередити страждання людей, інвалідність, смерть в середньому 2 млн. осіб у світі щорічно - за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я.

В Україні заходи з профілактичної вакцинації контролюються на державному рівні. З метою попередження інфекційних захворювань проводиться рутинна імунізація населення проти 10 інфекцій: дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту, туберкульозу, вірусного гепатиту В, кору, епідемічного паротиту, краснухи, Hib-інфекцій, що викликають у дітей пневмонії та менінгіти.

Джерело: ОДТРК "Карпати"