друкувати


Пам’ятки героям візьмуть на облік

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-17 05:15:38

На черговому засіданні депутатської комісії з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, самоврядування, захисту прав людини, законності та правопорядку обласної ради розглянули питання щодо дій правоохоронних органів з розслідування випадків руйнацій на Прикарпатті пам’ятників та пам’ятних знаків Степанові Бандері та Романові Шухевичу. Нагадаємо, що перші два сталися в березні у Калуському та Косівському районах і через місяць повторилися на Рогатинщині, де було розбито дві меморіальні дошки, присвячені головнокомандувачеві УПА.

На засідання комісії запросили представників обласної міліції та прокуратури, які поінформували про те, що робиться для пошуку зловмисників. Зокрема, начальник слідчого управління УМВС в області Віталій ільчишин розповів, що на місцях подій подекуди виявлено сліди взуття та пальців рук. Щоправда, наразі не можна сказати, чи справді вони належать вандалам. Було опитано чимало місцевого населення, проте якоїсь конкретної інформації, яка допомогла б у розкритті цих злочинів (адже за всіма чотирма випадками відкрито кримінальне провадження за 296-ю статтею ККУ - хуліганство), ще не здобуто. Призначено низку експертиз, результатів яких теж ще немає. Відпрацьовано кілька версій.Своєю чергою начальник управління громадської безпеки УМВС в області Михайло Кушнірик доповів, що на охорону таких пам’яток націлено патрульні служби, їхні маршрути так складено, щоб вони час від часу опинялися в тих місцях. Але це стосується міст. Тим часом всі напади сталися в селах. Отож варто і людям самим подбати про безпеку пам’яток. На думку Михайла Кушнірика, добре було б встановити поблизу монументів камери відеоспостереження (коштують півтори-дві тисячі гривень). Щоправда, присутній на засіданні комісії перший заступник голови обласної ради Олександр Левицький дещо скептично поставився до цього. Адже коштів не вистачає навіть на те, щоб повною мірою обладнати такою апаратурою місця, де найчастіше можуть траплятися інші злочини, в тому числі й проти життя та здоров’я людей.

Та другу пропозицію правоохоронців було сприйнято більш схвально. Йдеться про облік усіх таких пам’ятників, пам’ятних дощок і знаків, і щоб ця інформація була й у правоохоронних органах. За рішенням комісії таку роботу буде проведено, і до неї залучать зокрема Товариство охорони пам’ятників культури, Спілку краєзнавців тощо.

Хоча не можна не погодитися з позицією Олександра Левицького, котрий зазначив, що немає значення, чи перебував десь на обліку чи ні той або інший символ, котрий був зруйнований, сплюндрований, однаково факт наруги над ним нас болить. Отож і треба зробити все для того, щоб особи зловмисників було встановлено.

А друге питання, котре розглядали на засіданні депутатської комісії, стосувалося такої наболілої проблеми, як масова забудова івано-Франківська. Ще один конфлікт виник навколо будівлі на вул. Мазепи, 35-а. Судячи з інформації, яку ми почули, забудовник, якому виділили п’ять сотих гектара, захопив удвоє більше землі. Якщо в тому місці дозволено малоповерхову будівлю - максимум на три поверхи, то, на думку жителів сусідніх будинків, підприємець має намір звести значно вищу споруду. і тоді жителі опиняться, по суті, в кам’яному мішку, - кажуть люди. Також, за їхніми словами, останнім часом підприємець значно пришвидшив темпи будівництва. Роботи тривають майже весь світловий день, у тому числі й після шостої години вечора, що заважає мешканцям сусідніх будинків нормально відпочивати, повернувшись з праці.

Люди зверталися до різних інстанцій, а також і до нашого славнозвісного архбудконтролю. Звідти отримали відповідь, що забудовника просять припинити будівництво. Але він наміру це робити не має, бо хто відшкодує йому збитки.

Членів депутатської комісії найперше здивувала ота відповідь з архбудконтролю щодо прохання зупинити будівництво. Якщо його ведуть із порушенням, то позиція має бути чіткою: з вимогою припинити всі роботи, зазначили депутати. Вони ухвалили рішення самим від імені комісії звернутися до тієї контрольної структури, щоб конкретно розібратися в ситуації на вул. Мазепи, 35-а. Також відповідне звернення буде направлено в прокуратуру.

А начальник слідчого управління УМВС в області Віталій ільчишин, своєю чергою, порекомендував представникам ініціативної групи, яка бореться проти того будівництва, звернутися і в міліцію. Адже у діях забудовника вбачається самовільне захоплення землі. Чи це щось дасть - побачимо...

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА