друкувати


В Україні за роки незалежності з карти зник 321 населений пункт

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-16 02:00:06

За даними Апарату Верховної Ради, за роки незалежності в Україні з карти зник 321 населений пункт. Це 40 селищ і 601 село.

2000-й рік став рекордним для України щодо вимирання сіл. Тоді з адміністративного обліку було знято 86 населених пунктів.

Найбільше сільських населених пунктів зникло через адміністративні втручання у 1991 році. Населені пункти то тут, то там почали приєднували до інших сіл та селищ.

Найбільше за роки незалежності вимерло сіл на Київщині, Полтавщині, Житомирщині, Сумщині, Харківщині, Чернігівщині.

Проте через відсутність жителів жодне село за цей час не щезло з території Івано-Франківщини, Тернопільщини, Чернігівщини.

Соціологи пов’язують кількість вимерлих сіл із від’ємним природним приростом населення.

"У різних областях України - різна ситуація. Лише кілька регіонів мають за природним приростом не мінус, а плюс. Так, за даними 2012 року, у Волинській, Закарпатській, Рівненській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях більше народжувалось людей, ніж помирало. І така ж ситуація у місті Києві", - коментують в Інституті демографії та соціальних досліджень імені Птухи.

З 2002 по 2012 роки сільське населення в Україні тільки скорочувалось, але відтік населення у міста відбувається і зараз. У перші роки незалежності була зворотна тенденція: люди їхали до сіл, тому що там було легше вижити, адже людина могла там прогодуватись.

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК "КАРПАТИ"