друкувати


Як на підприємстві розслідуються професійні інфекційні та хронічні захворювання

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-12 01:00:31

Держгірпромнагляд України повідомив, що випадки професійних інфекційних захворювань і хронічних професійних інтоксикацій розслідуються як хронічні професійні захворювання.

До такого висновку спеціалістів поважного відомства привів такий логічно-нормативний ланцюжок:

1. Розслідування проводиться у разі виникнення нещасного випадку внаслідок гострого професійного захворювання та гострого професійного й інших отруєнь, контакту із представниками тваринного й рослинного світу, які призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день або більше чи до необхідності переведення його на іншу (легшу) роботу не менше як на один робочий день, зникнення, а також настання смерті працівника під час виконання ним трудових (посадових) обов'язків (п. 7 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 30.11.2011 р. № 1232, далі - Порядок).

2. До гострого професійного захворювання належить захворювання, що виникло після однократного (протягом не більш як однієї робочої зміни) впливу шкідливих факторів фізичного, біологічного та хімічного характеру (абз. 3 п. 7 Порядку).

3. Захворювання, які викликані дією біологічних факторів, визначені в розділі V Переліку професійних захворювань, затвердженого постановою КМУ від 08.11.2000 р. № 1662. Зокрема, у п. 1 цього розділу зазначено, що небезпечні та шкідливі речовини й виробничі фактори, вплив яких може викликати професійне захворювання, є інфекційні захворювання, що сталися внаслідок контакту з інфікованими переносниками захворювань.

4. До хронічного професійного захворювання належить захворювання, що виникло внаслідок провадження професійної діяльності працівника та зумовлюється виключно чи переважно впливом шкідливих факторів виробничого середовища й трудового процесу, пов'язаних з роботою, а також захворювання, що виникло після багатократного та/або тривалого впливу шкідливих виробничих факторів (п. 63 Порядку).

Лист Держгірпромнагляду України від 08.02.2013 р. № 1231/0/5.2-10/6/13

За матеріалами сайтів газети "Про приватних підприємців та єдиний податок" (http://spd-info.com.ua/news/view/1430) та бухгалтерського сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" (www.interbuh.com.ua)