друкувати


У лікарнях Івано-Франківська діятиме проект енергозбереження

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-05 04:15:41

У бюджетних установах Івано-Франківська запроваджують проекти, які стосуються енергозбереження. Зокрема міська влада і керівництво охорони здоров’я міста спільно працюють над запровадженням енергозберігаючих технологій.

Так працівники Центральної міської клінічної лікарні розпочали співпрацю із Німецьким Товариством міжнародного співробітництва GIZ. Проект "Енергоефективність у будівлях" Івано-Франківської ЦМКЛ був визнаним одним із кращих. І саме для ЦМКЛ було надано місцеву фінансову допомогу за рахунок проектних коштів GIZ у рамках роботи Уряду Федеративної Республіки Німеччина. Німецький досвід енергозберігання у різних бюджетних закладах ретельно вивчали медичні працівники Івано-Франківська, їздили на навчання до Німеччини, тощо.

"Енергозберігання необхідне для того, щоб зменшити втрату тепла з будівель, а також це значна економія коштів. Німецька сторона профінансувала нам закупівлю різних матеріалів для забезпечення енергозберігання у одному із корпусів Центральної міської клінічної лікарні. Ми вибрали другий корпус, у якому розміщений і операційний блок, і хірургічні палати. Це дуже важливо для комфортного перебування пацієнтів у палатах", - розповідає головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк.

Проект працює за системою співфінансування - частину коштів виділять з міського бюджету, другу частину на матеріали виділив німецький фонд. У попередньому році уже було закуплено потрібне обладнання і в цьому році будуть проведені роботи по утепленню одного з корпусів лікарні.

Окрім того, Центральна міська клінічна лікарня, спільно з управлінням економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету та "Фондом сприяння розвитку системи охорони здоров’я та вдосконалення медичного обслуговування населення” виграла проект "Впровадження енергоощадних заходів в Центральній міській клінічній лікарні міста Івано-Франківська". Фінансове забезпечення проекту здійснило Німецьке Товариство міжнародного співробітництва GIZ. У результаті його впровадження, ЦМКЛ одержала 1044 світлодіодні енергозберігаючі лампочки. На сьогодні у лікарні проводиться заміна ламп розжарювання на світлодіодні. Більша частина ламп уже замінена, а частина їх буде встановлена у новому приймальному відділенні лікарні, реконструкція якого зараз проводиться.

Автор: Любов ЗАГОРОВСЬКА