друкувати


Увага ! Початок нересту

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-03 05:00:52

Найчастіше рибалок-любителів цікавить, чи можна ловити рибу під час нересту на каналі Бурштинського водосховища? Відповідаємо - на Дністрі з усіма притоками та створеними водосховищами (до яких відноситься Бурштинське водосховище) лов риби заборонений з І квітня по 10 червня. На Пруті з усіма притоками - з 1 квітня по 20 травня. У придаткових водах та незакріплених ставках - з 1 квітня по 30 червня. До перших відносяться всі струмки, пересихаючі річечки, тимчасові озерця, які утворюються у долинах річок за рахунок розливу та повеней, а до незакріплених ставків відносяться всі водні об єкти області., на які не оформлені документи відповідно до вимог природоохоронного законодавства.

Тому, панове орендарі, вивчіть уважно нові редакції Закони України “Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів” та “Про тваринних! світ , Земельного та Водного Кодексів України, щоб бува не потрапити у “незручне становище., коли представник Івано-Франківськрибоохорони при здійсненні перевірки вашої рибогосподарської діяльності змушений буде складати протокол про адміністративне правопорушення.

Існуючі Правила рибальства містять цілу низку обмежень щодо місць, термінів риболовлі, знарядь лову, розмірів та норм вилову риб. Всі вони направлені на раціональне ведення рибальства, але жоден нормативний акт не буде дієвим, якщо кожен з нас не зрозуміє, що людина не господар природи, а її друг і помічник.

Напевно не всі знають, яку велику роль відіграють вищі водні рослини в очищенні забруднених водойм, а деякі риби навіть використовують їх або їхнє коріння для відкладення ікри - плітка, лящ, сазан (короп), лин, пічкур, окунь. Насадження вздовж берегів водойм захищають береги від розмивання, покращують санітарний стан водойм та якість води у них. Отже є додатковим позитивним фактором впливу на проходження нересту'. Безсистемне безгосподарське проведення робіт із спрямлення русел та вибирання гравію навпаки шкідливо впливає на водний режим водойм та річок, а отже і на проходження нересту. Риба під час нересту підходить на мілину, втрачає безпечність, і тому стає легкою здобиччю для "екран шиків ' та ' сіткарів”. Рибалкам - любителям вудкової риболовлі теж треба бути обачними і зайвий раз не полошити плідників на нерестовищах. Саме для справжніх друзів природи, враховуючи позитивні сторони попереднього експерименту та з метою продовження плідної співпраці Івано- Франківськрибоохорона, як і у минулому році, виокремила чи не найперспективкіші у плані вилову риби ділянки: р. Дністер -на ділянці від шляхового мосту біля с. Сівка-Войнилівська до шляхового мосту біля с. Нижнім, крім пригирлових ділянок приток р. Дністера 1-го порядку ( які впадають безпосередньо в р. Дністер) у радіусі 500 м від їхніх гирл; р. Прут в межах м. Снятин, м. Коломия та ділянці річки від м. Коломия до мосту в с. Корнич; на р. Бистриця Солотвинська та р. Бистриця Надвірнянська в межах м. Івано-Франківська (до їх злиття); в нижній частині Івано-Франківського міського озера (у верхній мілководній частині озера рибальство заборонене, межа по лінії рятувальна станція - місток на острів, заборона також стосується містка та острова).

На вказаних ділянках на час нересту риболовля дозволяється однією вудкою (поплавцевою або донною), спорядженою одним гачком та спінінгом з блешнею, у світлу пору доби, лише з берега, з дотриманням норм вилову (3 кг цінних видів риб).

 

Начальник відділу охорони водних біоресурсів Чорненький Р.С.

Старший інспектор сектору іхтіології Данилевич Л.В.