друкувати


За круглим столом Коломийської ОДПІ говорили про легалізацію зарплат

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-02 02:15:13

Зустріч з платниками податків на тему "Легалізація заробітної плати. Дотримання суб‘єктами господарювання норм законодавства при виплаті заробітної плати пройшла у відповідності до затвердженої розпорядженням Івано-Франківської ОДА від 18.03.2013р.№167 "Комплексної програми заходів з легалізації заробітної плати на 2013-2014 роки".

У конструктивній бесіді брали участь фахівці податкової служби, представники органів влади, центру зайнятості, інститутів громадянського суспільства, керівники підприємств та підприємці міста та району.

Виходячи із основних завдань податкової служби, за січень-лютий 2013 р. забезпечено надходжень до бюджетів всіх рівнів у сумі більше 28 млн.грн. На 11,4 млн.грн.у порівнянні з минулим роком зросли надходження до місцевих бюджетів. Значну частку в надходженнях місцевого бюджету займає податок на доходи фізичних осіб (65%). Надходження податку на доходи фізичних осіб склали 13,3 млн. гривень, що на 7,4 млн. гривень або 26% більше, ніж у такому ж періоді минулого року.

При тому, що відмічається позитивна динаміка надходжень податку на доходи фізичних осіб, тим не менше, мають місце випадки виплати заробітної плати у розмірах, нижчих від мінімально дозволеного рівня при повному робочому дні. Також використовуються схеми ухилення від оподаткування та сплати податків, в тому числі і за рахунок відображення в звітності виплат за відпрацьований час 0,5 ставки при фактичній повній зайнятості, а іноді і менше. Тому основним завданням, над якими працюємо спільно, - зауважила Світлана Лубоцька, - є питання легалізації заробітної плати. Мусимо констатувати: відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам чинного законодавства. Якщо у 2011 році 49% СГД виплачували заробітну плату нижче мінімального рівня, то за результатами IV кварталу 2012 - 7,5%. Загалом 643 платники, а це 144 СГД- юридичні особи та 499 СГД- фізичні особи вже виплачують заробітну плату відповідно до встановлених законодавством норм. Це результат спільної праці.

Начальник Коломийської ОДПІ Світлана Лубоцька зауважила, що комплексна програма заходів з легалізації заробітної плати на 2013-2014 роки - це спільна, скоординована робота не лише органів державної податкової служби, але й місцевих органів влади. В рамках дії цієї програми, що включає активізацію діяльності робочих груп по легалізації заробітної плати; організацію заслуховувань на засіданнях органів місцевого самоврядування

керівників підприємств району, які виплачують зарплату нижче мінімального

встановленого законодавством рівня чи мають заборгованість з виплати зарплати; формування активної громадянської позиції населення щодо заходів,проведених державою в податковій сфері, сьогодні видно і відчутні певні результати.

З приводу актуальної теми легалізації зарплат висловились на зустрічі представники влади, центру зайнятості, керівники підприємств. Підсумовуючи зустріч, керівник податкової інспекції Світлана Лубоцька висловила сподівання, що спільні заходи дадуть позитивний результат і таке питання, як виплата заробітної плати нижче мінімального рівня, "зарплата в конвертах", згодом зникне.

Джерело: Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю Коломийської ОДПІ