друкувати


Майже 40% українських виборців байдуже, хто фінансує їхні партії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-01 03:00:12

38% українських виборців не змінять свої політичні вподобання, якщо отримають якусь негативну інформацію про джерела фінансування обраної ними партії.

Про це свідчить опитування, проведене з 6 по 12 березня фондом "Демократичні ініціативи" спільно з Київським міжнародним інститутом соціології.

"Ми ставили запитання: "якби ви знали про джерела надходження коштів на виборчу кампанію партії або кандидата, чи могло б це вплинути на ваше рішення щодо їхньої підтримки?". Тільки для 14% ці факти виявилися б істотними, для 30% вони б вплинули на вибір, але не істотно, а для 38% - не вплинули б взагалі", - прокоментувала для DT.UA результати опитування директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна.

На запитання "Де партії та кандидати в нардепи беруть гроші на виборчу кампанію?" відповіді розподілилися так: вони залучили власні кошти членів своїх сімей - 13% респондентів, це гроші олігархів - переконані 48%, це гроші держави, які використовувалися у виборчій кампанії - вважають 52% опитаних, це внески громадян, які підтримують їх, - вважають 13%.

"Звичайно, люди погано оцінюють фінансування виборчої кампанії за рахунок олігархів, бізнесу або держави. Але ми запитали: а ви самі колись робили внески у виборчий фонд партії або кандидата? Так ось лише 3% давали свої гроші, 96% - ні, а 1% відмовилися відповідати. Тоді ми уточнили: а за яких обставин ви могли б зробити внесок у виборчий фонд партії або кандидата, які вам подобаються? За будь-яких обставин підтримали б гривнею своїх обранців всього 4,5% громадян, не розщедрилися б за будь-яких умов 71%, а 12% зробили б внесок у виборчий фонд, якби мали можливість простежити за надходженням і використанням в ньому коштів (і це вселяє оптимізм; до речі, найбільше таку готовність висловили виборці "Свободи" - 21%)", - відзначила Ірина Бекешкіна.

Соціолог також повідомила, що розлучилися б з певною сумою грошей до фонду партії або кандидата за умови, що у разі обрання кандидата отримають у відповідь якусь послугу, 5% громадян. "Це чиста корупція", - підкреслила вона.

Джерело: Дзеркало тижня