друкувати


Коломийські чиновники заробили на Франкові

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-03-20 12:00:38

З травня по жовтень минулого року в центрі Коломиї, на замовлення міської ради, приватна фірма розпочала роботи щодо зведення довгоочікуваного постаменту пам’ятника видатному українському письменнику та громадському діячеві Іванові Франку, якого з Коломиєю пов’язує чимало подій.

За це міська рада мала б перерахувати підприємству 659 тисяч гривень. Однак, під час перевірки з приводу дотримання вимог Закону України "Про здійснення державних закупівель" правоохоронці з’ясували, що коломийські чиновники не тільки внесли свідомо неправдиві відомості до актів приймання виконаних робіт, а ще й завищили їх вартість.

Зокрема у документах вони написали про установлення довкола пам’ятника кованої огорожі, яка насправді відсутня.

Кількість відображених у актах стрічкових фундаментів та гранітних плит також не відповідає дійсності.

Крім того, посадові особи на 115 тисяч гривень спромоглися завищити вартість виконаних робіт.

За фактом розкрадання бюджетних коштів Коломийською міжрайонною прокуратурою розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України. Триває досудове розслідування.

Якось підозріло виглядає на фоні відкриття кримінального провадження ініціатива міського голови Коломиї Ігоря Слюзара зробити ремонти для прокуратури та завершити реконструкцію гуртожитку, що по вулиці М. Коцюбинського, 7а у багатоквартирний будинок. На засіданні бюджетної комісії очільник міста відкрито лобіював питання виділення для ремонту приміщення на бульварі Лесі Українки, 47 додатково ще 600 тисяч гривень та для реконструкції гуртожитку у багатоквартирний будинок - 500 тисяч гривень. Такі дії, за словами голови бюджетної комісії Михайла Комісарука, згідно з чинним законодавством України, вважаються опосередкованою корупцією.

"Ми вже виділили з міського бюджету 200 тисяч гривень на ремонт приміщення на бульварі Лесі Українки, 47, де раніше містився відділ управління комунальним майном, а зараз планує переїхати прокуратура. Тепер міський голова просить додатково ще 600 тисяч гривень. Ми не зобов’язані робити ремонти для прокуратури, адже надаємо послуги лише державним несиловим органам, а не утримуємо їх. Згідно з чинним законодавством про корупцію, такі дії вважаються опосередкованою корупцією. Окрім того, викликає питання й інша пропозиція міського голови. Він також хоче збільшити суму коштів на реконструкцію гуртожитку по вулиці Коцюбинського, 7а у багатоквартирний будинок. Ми вже виділили на це 100 тисяч гривень, а міський голова хоче ще 500 тисяч гривень і до того ж невідомо кому нададуть ті квартири. Тобто ці два об’єкти разом винесуть на 1 мільйон 100 тисяч гривень, тоді як на реконструкцію середмістя виділили з бюджету на 2013 рік всього-на-всього 270 тисяч гривень. Хіба ремонт приміщень для прокуратури важливіший за ремонт балконів і карнизів історичних будівель? Ці питання будуть виноситися на сесію Коломийської міської ради. Я вимагатиму поіменного голосування, адже за такі рішення передбачена кримінальна відповідальність. Я голосуватиму в рамках чинного законодавства і не збираюсь порушувати закон", - наголосив голова бюджетної комісії М. Комісарук.

Такі дії міського голови, що почалися відразу після того, як прокуратура взялася за пам’ятник Франкові, викликають підозру. Чи не хоче ремонтами та квартирами очільник Коломиї задобрити прокуратуру та зробити її більш лояльною до себе?

Дев’ять років коломийські активісти збирали кошти, обговорювали місце і концепцію пам’ятника і дуже втішились коли нарешті розпочалися роботи з його встановлення. Шкода, що у теперішніх чиновників не залишилось ані краплини совісті. Схоже свідомість і культура нинішнього міського голови та його команди перебувають на такому низькому рівні, що дозволили йому зазіхнути на кошти меценатів та пересічних коломийців, саме за які добру справу вдалося втілити у життя.

Якщо вже навіть на такому умудряються заробити, то тепер стає зрозуміло, чому у Коломиї немає доріг, тротуарів, а будівлі у середмісті виглядають далеко не найкраще.

Джерело: Коломийські Вісти