друкувати


8 березня: за і проти

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-03-14 02:00:34

20 січня 2013 року до вико­навчого комітету Коломийської міської ради було внесено про­позицію №1 01/01 виключи­ти з плану урочистих заходів Коломиї 8 Березня. 26 лютого відбулося засідання виконкому і переважною більшістю голо­сів таке нововведення було під­тримано. Це повідомлення різ­ко розділило громаду на два та­бори: на тих, хто "ЗА" і на тих, хто "ПРОТИ" такого рішення. Суперечки точилися посеред ву­лиці, у школах і дитсадках, в ін­тернеті. Що викликало такий ажіотаж та чому виникли непо­розуміння між людьми - читай­те далі.

Члени виконкому, у повно­важення яких входить затвер­дження плану урочистих за­ходів, Міжнародний жіночий день до цього списку не внес-ли, а отже на загальноміському рівні це свято не відзначалося. Ініціаторами подання на розгляд такого рішення стали представ­ники коломийських націоналіс­тичних організацій. 26 лютого на засіданні виконкому на ви­могу членів громадської спілки "Громадський Рух Просвіти", Коломийської міськрайонної організації Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т. Шевченка, Конгресу Українських Націоналістів, Громадської ради демократичних сил, ОУН та ін­ших громадських організацій, які входять у ГС "Громадський Рух Просвіти", до списку свят, які не внесли у план урочистих заходів, також потрапили День захисника Вітчизни (23 люто­го), День визволення Коломиї від фашистських загарбників (28 березня), а також День пере­моги (9 травня).

У тексті пропозиції до викон­кому йдеться: "Ми, як українці, які поважають себе і свою істо­рію, не повинні впроваджувати святкування нав’язаних нам то­талітарним режимом свят. Ніде у світі не відзначається свято по статевій ознаці, окрім як у ко­лишньому СРСР. У нас є пре­красна традиція святкування Дня матері, яку ми повинні пле­кати і утверджувати, тому що це свято є дійсно українською куль­турною традицією протягом де­сятиліть. У зв’язку з цим ми про­понуємо 8 березня розпочати відзначенням Шевченківських днів, провівши у вихідний день 8 березня конкурси читців, спі­ваків та театральних колекти­вів у рамках шевченкіани... Ми таким чином позбудемося тра­диції святкування 8 березня у Коломиї аналогічно до святку­вання 1 травня, що стало анах­ронізмом, хоча є у переліку свят­кових днів."

Володимир Янкевич, голо­ва Коломийської міської орга­нізації КУН, наголошує, що цей крок дуже важливий для коло­миян, адже вони позбудуться ра­дянського спадку і почнуть ша­нувати українські свята і укра­їнських героїв. Водночас пан Володимир додає, що нікому не забороняється вітати доро­гих серцю жінок 8 березня, але тет-а-тет. У державних уста­новах такого більше не має бу­ти, переконаний голова КУНу. "Незалежна українська держава може бути лише тоді, коли буде структуризоване громадянське суспільство.", - каже Володимир Янкевич. Він також нагадує, що День жінки не потрібен як та­кий, тому що у сучасному сві­ті прийнято боротися за гендер­ну рівність. Натомість головний кунівець Коломийщини пропо­нує ширше святкувати День ма­тері, який відзначається другої неділі травня, оскільки цей день символізує Матір-Батьківщину, Матір Божу і кожну жінку.

Проти сенсаційного рішен­ня проголосували лише двоє членів виконкому: представ­ники політичної партії "Фронт Змін" Андрій Харук та Василь Свиридюк. Зокрема Василь Свиридюк в інтерв’ю журналіс­там розповів, що таке рішення є поспішним і приймати його по­трібно було лише після широко­го обговорення у суспільстві.

Уляна Мандрусяк, началь­ник відділу культури і туриз­му Коломийської міської ради, представниця політичної сили "Фронт Змін" у міській раді, а також просто чарівна жінка, має свій погляд: "Образно вислов­люючись, наша громада є різ­нобарвною і має різне коріння. Відповідне різне бачення у лю­дей. Частина нашої громади ви­ховано в одних історичних умо­вах і вони відповідно мають свій світогляд на сьогодення. Інші люди виховані в інших аспектах і вони хочуть, щоб громада розви­валася саме так, як вони бачать.

В нас демократичне суспіль­ство і плюралізм думок. З одного боку я підтримую рішення вико­навчого комітету Коломийської міської ради, - продовжує пані Уляна, - тому що це рішення є демократичним. Фактично ви­конком пішов назустріч пропо­зиції, яка надійшла від частини громади. Без сумніву, це є кон­фліктне рішення. Люди мають зрозуміти, що воно мало на ме­ті дати їм можливість вибирати самим: святкувати чи не святку­вати. Щоб ніхто їм нарешті не нав’язував думки, що потрібно йти на якісь урочистості.

Як на мене, це рішення не є обов’язковим для виконання, не є диктаторським. Люди нарешті мають можливість самі виріши­ти що робити 8 березня."

Не відзначає пост-радянських свят і Петро Крив’юк, представ­ник "Свободи" у Коломийській міській раді. Ані 23 лютого, ані 8 березня не в пошані у родині Крив’юків. За радянських ча­сів, коли практично примушу­вали вшановувати День жінки, пан Петро дарував подарунки 8 березня. "Коли я почав більше розбиратися в історичних про­цесах, більше читати, то дізна­вся що це за свято і звідки во­но до нас прийшло, то перестав його відзначати, - розповідає Петро Крив’юк. - В мене на ро­боті це свято також відкидають. Я вважаю, що жінку потрібно любити і шанувати щодня, тому що вона - це і є свято щодня."

"Я шаную жінок щодня, але 8 березня намагаюся приділити їм ще більше уваги. Цього року всі жінки отримали квіти, а та­кож на їхню честь було органі­зовано святковий обід. Так мама мене навчила і так я навчатиму своїх дітей", - каже "ударівець" Олександр Мензатюк.

Отже, фактично кожен має свою думку щодо 8 Березня. Водночас основна полеміка роз­горнулася довкола того, що де­які люди самі розтлумачили рі­шення виконкому на свій смак, а деяких людей просто дезінфор­мували і пішла по місту чутка, що 8 Березня у Коломиї заборо­нили. Щоб знайти істину, звер­нулася до Ігоря Граділя, заступ­ника міського голови. Він пояс­нює, що 8 Березня є державним святом, а тому його на місце­вому рівні заборонити не мож­на. Таке рішення не мало б під собою юридичного підґрунтя. "Активісти громадської спіл­ки "Громадський Рух Просвіти" внесли пропозицію не вносити деякі свята у перелік, тому що, на їхню думку, Коломиї такі свя­та відзначати не личить. Вони також запропонували змінити назви деяких свят. Разом з тим в нашому плані урочистих захо­дів є 167 заходів і практично че­рез усі лейтмотивом йде патріо­тичне виховання.

8 Березня ми просто не вписа­ли у план основних заходів, але наголошую, що рішення про від­міну такого свята не було і бути не могло. Це компетенція вищих органів влади: Верховної Ради, а також Кабінету Міністрів України. Міська рада просто не внесла свято 8 Березня у свій пе­релік, але це зовсім не означає, що свято заборонили. Фактично немає розпорядження про те чи відзначати свято чи не відзнача­ти: це вибір кожного. Можу ли­ше констатувати, що на сьогодні це є державне свято.

Ми не маємо навіть мораль­ного права це свято заборони­ти, тому що покоління наших матерів і бабусь шанує це свя­то давно, і зараз їм сказати, що його нема - буде неправильно. А люди нового покоління вихо­вуються у новій молодій держа­ві. Нам треба цей процес пере­йти і треба це зробити розум­но, без "хірургічних втручань". Поки що ми відзначаємо і свято 8 Березня, і друге свято - День матері. Кожен має свою власну думку котре свято відзначати. Не можна людям нав’язувати, тому таким чином ми лише б посіяли у суспільстві неспокій. Думаю, в нас зараз є набагато більше серйозніших питань, які треба порушувати і які чекають негайного вирішення."

Ігор Граділь спростував чут­ку про те, що міська рада ні­бито погрожувала перевіряти по школах і дитсадках чи свят­кують вчителі і діти 8 Березня чи ні. Це підтвердив і Василь Вінтоняк, заступник начальника управління освіти Коломийської міської ради: "Жодних актів про заборону святкування 8 Березня не надходило ні від міської ра­ди, ні від Володимира Янкевича, ні від Геннадія Романюка, ні від Зіновія Карася. Єдине, що мало місце, - це те, що вони оголосили на зборах, що прийнято рішення виконкому, в якому не відмінено, а просто не внесено до перелі­ку святкування міською радою 8 Березня. Вони також роз’яснили що 8 Березня не є українським святом. Володимир Янкевич ко­ректно пояснив, що День жінки негоже святкувати у дитсадках. Натомість доречно святкува­ти День матері. Навіть якщо хо­четься проводити свято 7-10 бе­резня, то можна його приурочи­ти до Дня весни, чи влаштувати родинне свято. Такою була бесі­да із завідувачками дитсадків."

Проте схоже, що в деяких за­відувачок дитсадками спрацю­вало радянське мислення. Вони вирішили перевиконати завдан­ня: таки заборонити свята у сво­їх закладах, коли вже сценарії розроблені і вірші діти вивчи­ли, костюми батьки орендували. Відповідно виникло розчаруван­ня. Що такі факти мали місце, свідчить Любомир Глушков: "В НВК №9 сказали не приносити квіти, тому що міська влада за­боронила відзначати 8 Березня і якщо виявлять такі факти, то проводитимуть перевірки і люди будуть покарані. На мою думку, тут помилка у тому, що була від­сутня інформація. Це породило чутки і призвело до того, що ви­никли такі неприємні конфлікти і різні розмови по місту."

Разом з тим Любомир Глушков зауважив, що нічого поганого у святкуванні 8 Березня не ба­чить, як і не вбачає у ньому ко­муністичного коріння. "Це свя­то не починалося лише з Клари Цеткін, воно мало глибше ко­ріння. Якщо вона була соціа­лісткою, то на нинішній день є президент-соціаліст у Франції та в деяких інших демократичних країнах. Ми маємо пам’ятати, що коли ми забороняємо, то повертаємося у 30-ті роки, ко­ли нам забороняли святкува­ти Великдень, Різдво. Не мож­на було колядувати. Вчителі тоді контролювали. І щоб зараз таке відбувалося у школах, це просто маразм і жахіття.", - каже депу­тат міської ради.

Дозвольте і свою думку ви­словити, оскільки свято жіно­че… Я особисто не відзначаю цього свята, бо не бачу в ньому потреби для себе. Проте не осу­джую тих, хто вітає з 8 Березня і хто приймає вітання. Це дійсно справа кожного. Я також про­ти того, щоб насильно забирати свято, тому що для деяких лю­дей воно є важливим. Потрібно проводити велику просвітниць­ку роботу і пояснювати, пояс­нювати… Крім того, вітаю, що у тому ж рішенні виконкому впер­ше було внесено до переліку святкування "Запалення ватри слави" 14 жовтня.

Якщо справді є бажання від­значати День жінки, то мож­на створювати власні традиції і знаходити своїх героїнь. До при­кладу, 19 березня - День наро­дження Ліни Костенко - Жінки, яка стала легендою ще за жит­тя і яка своєю творчістю формує свідомість нових українців. Тож є про що задуматися…

Автор: Оксана РИЖУК