друкувати


У бібліотеці для юнацтва з'явився інтернет

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-03-07 12:00:13

Міська бібліотека для юна­цтва відчинила свої две­рі у березні 1985 р. на вулиці І. Мазепи. Варто зазначити, що чи­тачами бібліотеки є не лише юна­цтво. Частенько на екскурсію при­ходять малюки з садочка №20, є чимало відвідувачів дорослого і похилого віку.

При бібліотеці працює літе­ратурний клуб "Горицвіт", який збирає всіх любителів поезії. На кожному засіданні клубу відбува­ються репрезентації нових творів юних коломийських поетів, які потім зберігаються на полицях книгосховища.

Директор бібліотеки Наталя Копильців знає кожну шпаринку своєї установи. Жінка бідкається, що невелике приміщення не може вмістити всіх поціновувачів літе­ратури, та й книжкові фонди дав­ненько не поповнювалися.

"Наше приміщення дуже ма­леньке - загалом 51 метр квадрат­ний разом з книгосховищем, про­те бібліотека дуже потрібна мі­крорайону, адже тут мешкає май­же 5 тисяч населення. Саме че­рез брак місця ми співпрацюємо з Інститутом природних ресурсів, де проводимо всі масові заходи. Також нам допомагає бібліотека ПТУ №14 і гуртожиток. Не див­лячись на те, що юнацьких біблі­отек всього три на область, кошти на ремонт нашого приміщення не виділяли вже понад 20 років. Всі косметичні роботи ми проводи­ли власними силами та за раху­нок спонсорів, на жаль, цього не достатньо. За роки стеля вкри­лась глибокими тріщинами та під час зливи протікає, двері та вікно покосились від старості, а відко­си над ними можуть обсипатись будь-якої миті. Тож нині ми го­стро потребуємо капітального ре­монту, на який влада поки що ко­штів виділяти не планує. Наша мрія та бажання читачів - отри­мати нове приміщення та створи­ти Культурний центр. Проте дію­ча влада нас не підтримує. Ми по­боюємось, що через брак коштів приміщення заберуть, а бібліоте­ку для юнацтва об’єднають з бі­бліотекою №3 для дітей, яка міс­титься на вулиці Богуна, а це не зручно для мешканців мікрорайо­ну, адже туди буде трохи далеко йти", - розповідає пані Наталя.

Попри байдужість влади, ще за­лишились люди, які підтримують культуру та сприяють розвитку освітніх закладів.

"Нинішній депутат міської ра­ди Віктор Будзінський ще з ди­тинства є читачем бібліотеки для юнацтва, - розповідає па­ні Наталя. - Він завжди дуже пе­реймався нашими проблемами. Наприклад, цього року ми не змо­гли передплатити періодику, яку в нас завжди читають люди похи­лого віку. Ми звернулись до пана Віктора за допомогою, на що він миттєво відреагував і завдяки йо­му у нас є місцева преса".

Нещодавно депутат місь­кої ради від Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина" Віктор Будзінський, враховуючи те, що сьогодення школярів важко уяви­ти без інтернету, зголосився до­помогти під’єднати бібліотеку до всесвітньої мережі. Відтепер пра­цівники та відвідувачі устано­ви можуть користуватись високо-швидкісним безлімітним інтерне­том від "Квант-ІІ" безкоштовно.

Директор інтернет провайде­ра "Квант-ІІ" Володимир Бєлов розповів, що з радістю відгук­нувся на прохання депутата Коломийської міської ради допо­могти дітям. "До нас звернувся Віктор Будзінській з проханням під’єднати бібліотеку для юна­цтва до інтернету, на що ми охо­че погодились. Підключення, вар­тість матеріалів, роботи та сам ін­тернет ми надали абсолютно без­коштовно. Таким самим чином у нас підключені багато шкіл і гур­тожитків міста Коломиї, де ми на­даємо послуги інтернету та Wi-Fi без абонентської плати", - розпо­відає В. Бєлов.

Директор інтернет провайде­ра "Квант-ІІ" наголошує, що для нього важливо, щоб усі охочі ма­ли змогу користуватись послу­гами інтернету. А щоб коломий­ці могли підключитись до всес­вітньої мережі, постійно вигаду­ють різні акції. Наразі пощасти­ло мешканцям спальних райо­нів, які можуть підключитися за 1 гривню, а надалі сплачувати ли­ше абонентську плату за стан­дартним тарифом. "Це дуже зруч­но і доступно для всіх людей, не­залежно від їхніх статків. Я вва­жаю, що обов’язком кожної люди­ни, яка має можливості, допомо­гати тим, хто потребує підтрим­ки. До того ж учні навчальних за­кладів, яким ми допомагаємо, - це наше майбутнє. Ми працюємо не лише для заробітку, але й для то­го, щоб бачити посмішки задово­лених користувачів та у майбут­ньому отримати освічених і різ­нобічно розвинутих громадян", - наголосив Володимир Бєлов.

Тож у тих, про кого забули у владних кабінетах міської ради, ще є надія на допомогу доброчин­ців, які, на відміну від чиновни­ків, дбають про майбутнє рідно­го міста.

Працівники бібліотеки і читачі висловлюють щиру подяку депу­татові Коломийської міської ради від ВО "Батьківщина" Вікторові Будзінському та директорові ін­тернет провайдера "Квант-ІІ" Володимирові Бєлову.

Автор: Яна ВЕКЕРИК, тижневик "Коломийські ВІСТИ"