друкувати


На Прикарпатті людей навчають правил безпеки життєдіяльності

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-03-07 09:00:58

На Прикарпатті й надалі проводяться комплексні відпрацювання населених пунктів, мета яких - пропагувати серед населення, зокрема - найнезахищеніших його прошарків - правила безпеки життєдіяльності.

Ці заходи, як свідчить багаторічний досвід, є надзвичайно дієвими. Цього разу їх провели у двох селах на Рожнятівщині - південно-західному гірському районі Івано-Франківщини. Тут, на берегах мальовничої Чечви, розкинулися Грабів і Лоп’янка. Обидва села можуть похвалитися багатовіковою славною історією.

На жаль, уже цього року на території тутешніх сільських рад внаслідок пожеж гинули люди. 6 січня у житловому будинку через пожежу загинув 55-літній мешканець Лоп’янки. Чоловік мешкав сам. Родичі загиблого стверджують: він зловживав алкоголем і багато курив. Причина пожежі із трагічним наслідком - необережне поводження з вогнем під час куріння з боку загиблого. 12 лютого на хуторі Крива Грабівецької сільської ради загорілася хата. На місці пожежі загинув 41-річний господар помешкання, безробітний. Вогнем знищено стіну та речі домашнього вжитку. Зі слів рідних, чоловік проживав сам та часто заглядав до чарки. Причина виникнення пожежі -необережне поводження з вогнем під час куріння з боку загиблого.

Після короткої інструктивної наради рейдові групи, до складу яких входили фахівці Управління Держтехногенбезпеки в області, рятувальники, представники навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Івано-Франківської області, газової служби, енергонагляду, соцзахисту, правоохоронці, почали подвірні обходи громадян, звертаючи особливу увагу на одиноких і перестарілих, багатодітні сім’ї та родини, члени яких зловживають алкоголем.

"Наше село негазифіковане, а тому більшість мешканців топить печі дровами. Ми завжди звертаємо увагу людей на безпеку, адже, на жаль, маємо уже й цього року гіркі наслідки необережності з вогнем: на хуторі Крива загинув чоловік, - розповідає голова Грабівецької сільської ради Галина Петрівна Чекіт. - Ситуація подекуди ускладнюється ще й тим, що село наше гірське, тож морози тут лютують особливо. Іноді - й до кінця березня. У сусідів уже сади зацвітають, а ми можемо ще мерзнути. От і обігрівають люди оселі щосили: і печі топлять, і електричні прилади використовують. Це може бути небезпечно. А тільки-но зійде сніг, беруться за впорядкування городів. Буває, що й суху траву випалюють. Ми неодноразово наголошуємо на неприпустимості таких методів господарювання, адже впритул до Грабіва підступають лісові масиви - одна іскра може спровокувати масштабну лісову пожежу".

Грабівський старожил Микола Михайлович Саварин згадує: за необережне поводження з вогнем суворо карали ще за часів Польщі. "За Польщі не можна було йти через ліс і курити, - запевняє 82-річний дідусь. - Вогонь, Боже спаси, не можна було класти і на зарінку. А нині на зарінку розпалюють багаття. Колись за це накладали високі штрафи". Пан Микола мешкає сам, топить піч дуже обережно, ще й сусідів розуму навчає.

У Грабові - 45 багатодітних родин. Рейдові групи побували на подвір’ях багатьох із них. Дорослим та дітям розповідали про правила безпеки, вручали застережливі листівки. 31-річна Світлана, мати чотирьох неповнолітніх, стверджує: навчає усього необхідного синів та донечок. "Моєму найстаршому 13, меншенький на днях святкуватиме перший ювілей - один рік. Я розповідаю дітям, що сірники до рук брати не можна, до печі, у якій горить багаття, наближатися заборонено. Вони у мене слухняні. Суху траву ми теж не палимо: згрібаємо у мішки і викидаємо”.

Правил безпеки навчали і мешканців сусідньої Лоп’янки.

Схожі заходи в області проводитимуться й надалі, адже усі добре розуміють, що важливішого за життя і здоров’я людини на світі немає нічого.

Джерело: Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області