друкувати


"Вибір майбутнього повинен ґрунтуватися на цінностях" - група "Першого грудня" напередодні саміту Україна-ЄС

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-02-20 10:40:56

Відомі інтелектуали країни, які входять до Ініціативної групи "Першого грудня", сьогодні оприлюднили заяву про європейський вибір українського суспільства та закликали уряди і спільноти західних партнерів України "розуміти, що українське суспільство значно глибше, складніше і здоровіше, ніж вияви політичного життя країни".

"Вибір майбутнього повинен ґрунтуватися на цінностях", - говорять В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський і додають, що Європейський Союз був заснований на цінностях поваги до людської гідності, свободи, рівності, демократії і верховенства права.

Натомість, ідеться в заяві Ініціативної групи "Першого грудня", - "Засадничі документи союзів наших пострадянських партнерів рідко згадують цінності. Їхня риторика та логіка - меркантильні. Державу-члена можуть позбавити права голосу в керівних органах Митного союзу не за порушення цінностей, а ціни".

Відомі інтелектуали звертають увагу всього суспільства, що "Цінності мають бути в основі будь-якого нашого вибору і, безумовно, нашої зовнішньої політики".

"Якщо врахувати, що “єдність у різноманітті” - це не тільки гасло Європейського Союзу, а й справжня формула об’єднаної Європи, у кожної неупередженої і чесної людини, яка прагне тверезо мислити і приймати розумні рішення, не виникатиме сумніву щодо цивілізаційного вибору перед Україною", - переконані учасники групи "Першого грудня".

"Як частина активного громадянства ми, члени Ініціативної групи "Першого грудня", закликаємо уряди і спільноти західних партнерів України розуміти, що українське суспільство значно глибше, складніше і, віримо, здоровіше, ніж вияви політичного життя країни. в Україні є народ, чия європейська душа потребує підтримки, свободи і єдності з об’єднаною Європою. Розмежування політичного режиму і європейської долі нашого народу, усвідомлене Європейським Союзом, здатне стати додатковим стимулом для українського громадянина боротися за гідну життєву перспективу", - йдеться у зверненні.

Крім того, група "Першого грудня" вважає, що ми йдемо до об’єднаної Європи не з порожніми руками: "Шана до традиційних цінностей, релігійна толерантність, цілеспрямованість та працьовитість - це чесноти нашого народу, які треба не лише зберегти, а й розвинути у великій європейській сім’ї".

"Ми закликаємо всіх українських співвітчизників усвідомлювати, що європейська інтеграція України - це наша внутрішньонаціональна праця і справа нашого особистого вибору, який необхідно навчитися розуміти, захищати і втілювати своїми вчинками щодня", - завершили своє звернення учасники Ініціативної групи "Першого грудня".

Довідка: До створеної в 20-у річницю референдуму Ініціативної групи "Першого грудня" ввійшли чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. Вони запропонували ціннісну відповідь на головні виклики, які постають перед Україною і кожним її громадянином - "Українську хартію вільної людини", яку прийнято 1 грудня 2012 року до 21-ї річниці референдуму за незалежність України.

До Коломийської Ініціативної групи "Першого грудня" , яка діє більше року, ввійшли: Ольга Руданець, Михайло Андрусяк, о.Михайло Дзюба, Ігор Довганюк, о.Зиновій Карась, Іван Липчук, Іван Палагнюк.