друкувати


Промисловість у Станиславові під час першої світової війни була значно розвиненішою, ніж тепер

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-02-20 10:00:20

Про життя мешканців нашого міста під час Першої світової війни відтепер можна дізнатися з книги доктора історичних наук, доцента кафедри теорії та історії держави і права Прикарпатського Національного університету Сергія Адамовича "Станиславів у часи лихоліть Великої війни (1914-1918 рр.)", яка нещодавно вийшла друком у видавництві "Лілея-НВ". Пересічний читач у книзі побачить елементи культурного життя міста, його промисловість та комунальне господарство, а також успішне управління Станиславовом в умовах військових негараздів та панування окупаційних режимів.

"Тут подано склад і структуру магістрату, чисельність якого налічує 15 осіб. Якщо в нашому міськвиконкомі працює в середньому 500 осіб, а може і більше, то тоді в магістраті налічувалось п’ятнадцятеро членів і вони справлялись краще. "У цій книзі можна побачити, який вигляд мали лікарні, як у той час протистояли епідеміям. І, мені здається, що найгірше містом опікуються останніх 20 років", - зазначає автор.

Звісно, війна - це надзвичайно складний період у житті кожної людини, і мешканці Станиславова - не виняток.

"Війна - це велике безумство, - розповідає науковий консультант автора книги, доктор історичних наук, професор Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника Олег Жерноклєєв. - Це одна з найбільш депресивних тем. Але водночас, Сергій Адамович знайшов у цій темі якусь психологічну розраду".

Цікаво, що книга видана у рамках серії "Моє місто", під номером 38. А учасник історико-краєзнавчого товариства "Моє місто" доктор політичних наук Іван Монолатій виступив її науковим редактором. Для ілюстрації книги використали поштівки з особистої колекції голови зазначеного товариства Зеновія Жеребецького.

Автор: Вікторія БІЛА