друкувати


У ЄС спростили в'їзд для деяких категорій українців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-01-24 04:15:56

Комітет Європарламенту з міжнародних питань підтримав спрощення оформлення віз для деяких категорій українців. 

"Комсомольськая правда" в Украине" уточнює, що п'ятирічні візи з мінімальним пакетом документів (заяву плюс документ з місця роботи) можна буде отримувати тільки громадянам, що належать до даних категорій: члени уряду, Верховної Ради, Конституційного і Вищого судів; прокурори, їхні заступники, дружини, діти і батьки, офіційні делегати і дипломати; дружини, діти і батьки заробітчан (що працюють в ЄС легально); бізнесмени; священики; спортсмени та діячі культури; журналісти і техперсонал (оператори, режисери); водії-далекобійники; поїзні команди (візи на 1 рік). 

Більше того - мова йде лише про "національні" візи, які видають окремі країни - загальну шенгенську візу будуть давати за старими правилами. 

Угода встановлює ще і граничну суму в 30 євро, яку може зажадати компанія-посередник при отриманні віз. 

Видання резюмує, що незважаючи на оптимізм чиновників (багато з яких, до речі, тепер зможуть користуватися новими правилами), великого ефекту договір не дасть. Торік той же МЗС замовляв соцдослідження, щоб дізнатися, наскільки часто українці їздять за кордон. З'ясувалося, що активно подорожує лише 4% наших співгромадян, включаючи тих, хто літає на курорти Туреччини та Єгипту.

Джерело: ТСН