друкувати


ДАІ хоче карати водіїв за несезонні шини

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-01-21 10:45:51

МВС подало на розгляд Кабінету міністрів проект постанови про внесення доповнень до правил дорожнього руху. Зокрема, вони передбачають санкції за використання шин, не відповідних сезону, пише "Комерсант-Україна". 

"Ми вважаємо, що така норма повинна бути в ПДР. Інспектори будуть зупиняти автомобілі у разі порушення водіями правил дорожнього руху і заодно звертати увагу і на шини автомобіля",- розповів начальник Центру безпеки дорожнього руху департаменту ДАІ Сергій Будник. 

В якості санкції передбачено винесення попереджень водіям на підставі ст. 125 Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП; "інші порушення правил дорожнього руху"). За використання всесезонних шин санкції не передбачаються. 

Згідно з цим проектом постанови, транспортні засоби, що рухаються за межами населеного пункту в період з 1 жовтня по 1 травня, зобов'язані будуть включати ближнє світло фар. Також на трасах в темний час доби та в умовах недостатньої видимості водії, виходячи з автомобілів, повинні будуть надягати світловідбиваючі жилети, а пішоходи - носити світловідбиваючі елементи на одязі. 

Крім іншого, в 2013 році інспектори ДАІ будуть суворо стежити за використанням водіями пасів безпеки. Ст. 121 КпАП передбачає штраф за непристебнутий пасок у розмірі 51-85 грн. 

"Незважаючи на це, багато водії продовжують їздити непристебнутими, а інспектори воліють не відволікатися на такі "дрібниці". Ми будемо домагатися дотримання цього правила, поки це не стане традицією",- розповів співрозмовник в ДАІ. 

У ДАІ розраховують, що цей захід дозволить зменшити кількість жертв ДТП, яка в 2012 році склало близько 5 тис. людей. 

На думку голови Всеукраїнської громадської організації "Громадський комітет транспортної безпеки" Юрія Папірового, внесені пропозиції "цілком виправдані". 

"Однак зміни повинні бути чітко регламентовані, щоб інспектори ДАІ не зловживали зупинкою автомобілів під приводом огляду шин. Потрібно конкретизувати і сезонний час, коли водії повинні їздити на зимовій, а коли - на літній гумі",- вважає пан Папіровий.

Джерело: ТСН