друкувати


Вчені створили ліки від паралічу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-01-10 01:15:57

Американські вчені з державного університету в Огайо винайшли препарат, який здатний вилікувати параліч. 

Як повідомляє The Daily Mail, винахід випробували на мишах, в яких через параліч не рухалися задні кінцівки. В результаті прийому препарату гризуни знову почали робити впевнені кроки задніми лапами. 

А у воді піддослідні тварини могли легко плавати, користуючись усіма кінцівками. Вчені встановили, що їхній препарат не немає побічних дій на тварин і не отруює їхній організм. Тож наступним кроком буде випробування препарату на приматах, а потім і людях. 

"Це перший препарат, який можна приймати орально у формі таблеток, і який дав ефект у лікуванні паралічу. Це не значить, що лише цим препаратом можна вилікувати людину, яка втратила здатність рухати кінцівками через ушкодження спинного мозку. Але в комплексі з відомими на сьогодні засобами ми можемо це зробити", - впевнений професор Сонг Ок Юнь. 

Діюча речовина препарату запобігає смерті клітин, які називаються олігодендроцити. Їхня функція полягає в захисті аксонів – клітин, відповідальних за передачу інформації в нервовій системі. Після травми спинного мозку олігодендроцити вмирають, а їхні аксони починають деградувати. 

Препарат дозволяє захистити організм від таких наслідків травм на молекулярному рівні, а також сприяє відновленню олігодендроцитів.

Джерело: ТСН