друкувати


Депутати Івано-Франківської міськради підтвердили своє рішення про розпуск виконкому

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-01-09 12:40:29

Депутати Івано-Франківської міської ради 43-ма голосами "за" підтвердили своє рішення від 29 грудня 2012 року про висловлення недовіри міському виконавчому комітету та його розпуск і подолали вето, накладене на вказане рішення Івано-Франківським міським головою Віктором Анушкевичусом 2 січня цього року.

Як повідомив міський голова, накладаючи вето, він керувався щонайменш двома аспектами. По-перше, на його думку, рішення від 29 грудня є невмотивованим, оскільки за 2012 рік місто Івано-Франківськ зробило значний поступ вперед у своєму розвитку, що засвідчили численні нагороди місту від структур Євросоюзу. І в цьому є заслуга в тому числі і міського виконавчого комітету, який, проводячи засідання ледь не кожного тижня, ухвалив протягом року близько 800 рішень.

Зі слів мера, жоден із попередніх складів виконкому так плідно ще не працював. Другий аспект, яким керувався пан Анушкевичус – юридичний, оскільки прописавши на нього пунктом 4 рішення обов’язок подати на наступне чергове засідання сесії міськради пропозиції щодо нового складу міськвиконкому, депутати тим самим порушили вимоги чинного законодавства про місцеве самоврядування. Адже за словами міського голови, закон передбачає право міського голови пропонувати кандидатури членів виконкому, а не його обов’язок.

Слід зазначити, що до подолання мерського вето депутати підготувались погано і на початок сесії у них виникли суттєві проблеми з необхідною кількістю "штиків" (у сесійній залі зареєструвались 41 з 60 депутатів, а відтак існувала суттєва загроза, що необхідної для подолання вето 1/3, тобто 40 голосів противники виконкому можуть і не набрати). Прагнучи убезпечити свої позиції, народні обранці попросили міського голову оголосити перерву. Втім депутати-святкувальники не вельми поспішали на вирішальну битву з мером. Як наслідок, оголошена 20 хвилинна перерва затягнулась майже на 1,5 години. Останнім депутатські когорти поповнив ревний супротивник міського голови "бютівець" Ярослав Бачку, який запізнився на сесію загалом на 2 години.

Міський голова зрозумів мету депутатських маневрів і прямо сказав про це на сесії, додавши лише: "Я знаю, що все вже вирішено, домовленості досягнуто, але Бог усім суддя!"

Голосували поіменно. Сам міський голова проголосував проти.

Автор: Сергій БІЛИЙ