друкувати


"Буковель" першим у Європі відкрив сезон карнавалів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-01-08 12:12:24

Перший день Різдва, 7 січня, був особливим: і не тільки тому, що матінка-природа щедро засіяла гірські схили снігом, одягнула у білі шапки сосни та смереки, підбивши їх морозом, а й тому, що на теренах гірськолижного курорту "Буковель" відбувся Перший різдвяний карнавал.

Вулички та майданчики курорту заполонили біблійні герої та герої карпатських легенд, ростові ляльки та скоморохи, які закликали усіх відпочиваючих комплексу завітати на свято. Звучання рожків та дзвіночків, мелодії троїстих музик та колядки доповнили та поглибили атмосферу свята. Усюди лунали величні вітання:

    - Христос народився!

    - Славімо його!

    - Віншуємо Вас в коляді, живіть в благодаті,

Без клопоту, без біди до наступної коляди!

Бо по-іншому й не могло бути, адже для жителів Карпат Різдво - це сімейне свято, свято сімейного зближення та очищення: в цей час близькі та знайомі, вибачають один одному, забуваючи минулі ляпи і величаючи один одного.Близькими для них стають і ті, хто в цей час приїжджає до їхніх рідних гір. Отож до різнобарвної святкової ходи різдвяного карнавалу долучали усіх, хто не полінувався одягнути карнавальний костюм.

Організатори різдвяного карнавалу прагнули надати дійству місцевого колориту, у цьому їм допомогли: народний фольклорно-етнографічнай ансамбль "Шовкова косиця" з м.Надвірна, гурт "Козаки" з села Старі Кривотули Тисменицького району, народний аматорський театр "Вертеп" із с.Дора та колядники з Микуличина Яремчанської міськради, гурт з Рахова (Закарпаття).

Гості карнавалу мали можливість сфотографуватися біля прадавнього українського оберегу, двометрового Дідуха, якого встановлено, як і годиться в час Різдва, одним із спонсорів святкового дійства - ТМ "Хортиця", і покуштувати кутю, і отримати приз за вдалий костюм.

А дітвора отримала радість від супроводження та споглядання ростових ляльок.

Ще триває карнавал, ще звучать сміх та жарти, а ТК "Буковель" знову запрошує усіх на нове веселе дійство - на Другий всеукраїнський етнофестиваль "До Василя на Василя", який відбудеться 14 січня 2013 року.