друкувати


У Коломиї вшанували В'ячеслава Чорновола

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-12-25 11:00:31

24 грудня В'ячеслав Чорновіл міг би відсвяткувати ювілей – 75 років. Якби не прикра трагедія, яка забрала його життя поблизу Києва у 1999 році. Про Чорновола як людину, політика та друга коломиянам розповів його соратник Ярослав Кендзьор. На зустрічі був присутній і народний депутат України Олександр Доній.

Спочатку відбулась поминальна панахида біля меморіальної дошки В'ячеслава Чорновола. Знаходиться вона на центральній вулиці Коломиї, яка і названа на честь визначного політичного діяча. Присутні помолилися за справді великого українця. Представники влади символічно поклали вінок до меморіалу і запалили свічку. Далі захід разом з учасниками перемістився у міський Палац культури. Там відбувся вечір пам’яті, присвячений 75-річчю з дня народження В'ячеслава Чорновола. Організувала захід міська рада, спільно з Товариством "Просвіта" імені Тараса Шевченка.

Приїхав на вечір пам’яті і народний депутат України Олександр Доній. З Чорноволом він познайомився ще у 1990-му році. На той час В'ячеслав Максимович був головою Львівської обласної ради, а Доній – разом з побратимами якраз займалися організацією студентської революції на граніті.

Від Всеукраїнського комітету захисту української мови Олександр Доній привіз у місцеві школи та бібліотеки книги про Рух опору 60-х-90-х років. Також на його запрошення у столицю Покуття приїхав депутат Верховної Ради 1-6-го демократичних скликань Ярослав Кендзьор. Він, між іншим, був побратимом і добрим товаришем Чорновола.

На осуд коломиян Ярослав Кендзьор привіз фільм про Чорновола. В його основі домашній архів чоловіка. Також на сцені виступали місцеві артисти, а у холі діяла виставка літератури, присвячена 75-річчю від дня народження видатного борця за незалежність, засновника Народного Руху України В’ячеслава Чорновола.

Джерело: НТК