друкувати


Гуцули заспівали в самому серці Росії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-12-05 02:00:13

Тепер москвичі знають, що банош їдять, а на ліжнику сплять. Просвітили їх гуцули –  вони поїхали в російську столицю і зробили там те, чого ніхто зроду не чув і не бачив - заграли на трембіті на Красній площі.

Вони ніколи не були в Москві. Заради фото з трембітою на Красній площі мерзли у вишиванках на морозі, йдеться у сюжеті ТСН.

Головний майдан  Росії гуцули вподобали, бо пригледіли церкву для свого місцевого батюшки і слухали бій курантів. От тільки Ленін був відгороджений від них будівельним парканом. Музики Володимиру Іллічу заспівали заупокійну.

"Душу раба Божого упокой, Амінь", - лунало біля мавзолею.

Гуцулів до Москви привіз російський фотограф і мандрівник з українським корінням Юрій Білойван, який сам влітку їздив в етнографічну експедицію на захід України. Москвичам хоче показати унікальний етнос і розвіяти стереотипи про українських західняків.

Пані Ганна вчила росіян мистецтву виготовлення ліжників. Свій крам рекламує так, щоби екзотичну назву зрозуміли.

"Ліжник - це тепла ворсиста ковдра з натуральної овечої вовни, яка гріє тіло и душу", - пояснює ламаною російською майстриня.

Москвичі перейнялися гуцульським колоритом і із задоволенням танцювали, і заворожено вдивлялися, як падають краплі із самогонного апарата.

А Леніна українці таки побачили. Він поділився планами про революцію і подарував  гуцулам індульгенцію на кінець світу.

"Давайте заспіваємо пісню "Цвіте терен, терен цвіте, а цвіт опадає", – закликав двійник Леніна.