друкувати


14 грудня – граничний термін подання заяви на застосування спрощеної системи оподаткування

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-12-04 03:04:40

Коломийська об‘єднана державна податкова інспекція нагадує суб’єктам господарювання, що згідно з пп. 298.1.4 Податкового кодексу України суб’єкт господарювання, який є платником інших податків та зборів, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до органу ДПС не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Тобто, для переходу з 2013 року із загальної системи на спрощену заяву слід подати до 15 грудня 2012 року. Перехід на спрощену систему оподаткування можна здійснити один раз протягом календарного року.

Нормами Податкового кодексу України передбачено розподіл "єдинників" на 6 груп: 1, 2, 3 і 5 — для фізичних осіб - підприємців і 4 і 6 групи — для юридичних осіб.

Свідоцтво платника єдиного податку є безстроковим. Тобто, із заявами необхідно звертатись тільки тим суб’єктам господарювання, які бажають перейти на спрощену систему оподаткування, діючим на сьогодні "спрощенцям" підтверджувати статус платника єдиного податку не потрібно.

Підпунктом 291.5.8 ПКУ встановлено, що суб’єкти господарювання, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, окрім безнадійного податкового боргу, який виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин), не можуть бути платниками єдиного податку.

Сплата єдиного податку платниками І та ІІ груп здійснюється до 20 січня 2013 року за ставками затвердженими органами місцевого самоврядування у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня 2013 року.

Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб‘єкт господарювання подає заяву не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року).

Більш детальну інформацію можна отримати за телефоном (03433)5-10-00, (03433) 2-68-78.

Джерело: Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю Коломийської ОДПІ