друкувати


Париж зустрічає українського Пінзеля

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-11-21 05:00:59

Завтра ввечері у паризькому Луврі розпочинається виставка дерев’яних скульптур Іоанна-Георга Пінзеля. Український дебют у Луврі мав би стати початком "розкрутки" цього загадкового і непересічного майстра, адже твори Пінзеля хоч Україну покинули вперше, не можуть не вразити своєю високомистецькою експресією.

Ще з 2007 року, коли три західноукраїнські області розпочали промоцію "українського Мікеланджело", тривала підготовка виставки, і тепер до 25 лютого 2013 року 27 відреставрованих творів матимуть нагоду оглянути гості Лувра — музею, котрий за кількістю відвідувачів сьогодні тримає світове лідерство.

Скульптури Пінзеля виставлять у каплиці Людовіка XIV. Центральною композицією виставки стане внутрішній вигляд втраченого костелу львівського села Годовиці. Роботи вели, орієнтуючись на фото 30-х років, бо зі знищеного храму донині зберігся тільки хрест, на котрому кріпилося Розп’яття. Його також помістили в експозиції. Найбільшою скульптурою є 176-сантиметровий "Святий Іоан", найменшою — "Святий апостол Іаким", котрий має 72 см. із Музею мистецтв Прикарпаття до Лувра повезли трьох ангелів-путо.

Усі роботи відреставрували. Держава виділила на це мільйон гривень, і після кількох місяців майже цілодобової роботи (27 творів реставрували 30 осіб) найцікавіші твори Пінзеля дістали друге життя. Може, за інших обставин для порятунку скульптур Пінзеля, за котрого могли б сперечатися й інші країни, та волею долі він таки належить Україні, знадобилися б роки...

Скульптуру святого Онуфрія, котру називають перлиною Пінзелевого мистецького спадку, громада села Рукомиша із Тернопілля так і не віддала. Кажуть, це їхній незамінний оберіг.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА