друкувати


На Прикарпатті відбувся семінар щодо протидії пожежам у культових спорудах та храмах

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-11-14 09:00:11

На Прикарпатті відбувся виїзний навчальний семінар щодо протидії пожежам у культових спорудах та храмах.

Важливий захід, в котрому взяли участь представники відділу у справах релігії та національностей Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації, фахівці Управління Держтехногенбезпеки в області, працівники МНС, декани Косівських Української православної церкви Київського патріархату, Української греко-католицької церкви, Української автокефальної церкви, голови парафіяльних рад та священослужителі, – недарма проходив у гуцульській столиці Івано-Франківщині – Косові. Саме у Косівському районі є найбільше пам’яток національного значення, чільне місце серед яких посідають церкви. Зберегти від зазіхань вогню ці надбання мистецтва, отримані від предків, – першочергове завдання наших сучасників.

Храми, собори, церкви, каплиці, дзвіниці, молитовні доми належать до пожежонебезпечних будівель і є об’єктами із масовим перебуванням людей. Саме тому дотримання правил пожежної безпеки у них є надзвичайно важливим. До 2010-го на території краю вогонь пошкоджував в середньому три-чотири церкви щороку. Зменшення кількості таких пожеж за останні два роки є прямим наслідком ефективної наглядової діяльності органів державного пожежного нагляду та зростання обізнаності із нормами безпеки священиків і вірян.

Звичайно, такий стан справ наразі – зовсім не привід заспокоюватися, а навпаки – чіткіше діяти у цьому напрямку. Адже основними причинами виникнення пожеж у церквах були і залишаються порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації освітлювальних електромереж, необережне поводження з відкритим вогнем парафіян. Перевірки показують, що в культових спорудах не виконується більше 30 відсотків запропонованих протипожежних заходів: бракує вогнегасників, відсутні автоматичні системи пожежної сигналізації та пожежні водойми. Проте варто підкреслити, що священики дедалі свідоміше ставляться до цих проблем та намагаються вирішити їх.

Великою є роль отців і у просвітництві населення з питань безпеки життєдіяльності. На цьому особливо наголошують фахівці Держтехногенбезпеки під час проведення таких семінарів. Адже слово, сказане священослужителем із церковної паперті, для багатьох краян є вагомішим та обов’язковішим до виконання, аніж рекомендації найвпливовіших спеціалістів.

Такі заходи за участю отців церкви проводитимуться в області і надалі. Вони мають неабияку користь для всіх учасників і показують, у яких напрямках слід працювати, аби пожеж із жахливими наслідками на Прикарпатті поменшало.

Джерело: Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області