друкувати


Івано-франківські школярі мірялися силами у красномовстві

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-11-13 11:00:19

Фінальний раунд міжшкільних дебатів закінчився минулої неділі на базі Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника в Івано-Франківську.

"Дебати, – говорить один з організаторів проекту, голова Івано-Франківського відділення ВМГО "Федерація дебатів України" Михайло Ткач, – це інтерактивна освітня технологія, котра допомагає сформувати у молодих людей практичне мислення та ораторські здібності. Цей проект реалізується ГО "Агентство з розвитку приватних ініціатив" та ВМГО "Федерація дебатів України" за підтримки Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника та управління освіти і науки Івано-Франківського міськвиконкому".

Фактично йдеться про гру, яка містить у собі освітній і змагальний компоненти. Дебати тривали чотири дні, і за цей період через них пройшло більше сотні гравців з восьми загальноосвітніх навчальних закладів обласного центру Прикарпаття. Всього було зіграно 12 ігор, під час яких дебатувалися актуальні питання розвитку країни та міста, освіти та виховання. Наприклад, в ході трьох ігор фінального раунду, що відбувся у неділю, обговорювались такі теми, як "Ця палата хоче перейменувати Івано-Франківськ на Станіславів", "Цей уряд змусить жінку служити у Збройних силах" та "Цей уряд заборонить дебати". Крім того, було проведено 10 семінарів і тренінгів як для школярів-учасників, так і для тренерів.

Дискусія відбувалася у вигляді протистояння гіпотетичних уряду та опозиції. Кожен із спікерів "уряду" наводив аргументи на користь оголошеної теми дебатів, а спікери "опозиції" своїми "контраргументами" намагались довести безпідставність "резолюцій" "уряду". Хід дебатів оцінювало суворе журі на чолі з президентом Івано-Франківського клубу "Що? Де? Коли?" відомим на Прикарпатті та України інтелектуалом та громадським діячем, Володимиром Макаровим.

Оцінки ставились за виступи кожного окремого спікера. Потім шляхом складення суми отриманих спікерами балів визначався рейтинг кожної команди.

За результатами змагань переможцем було визнано команду Івано-Франківської ЗОШ №7 "Ти не повіриш". З цієї ж команди і кращі за результатами виступів спікери турніру – Світлана Кощій та Марина Озарко. Друге місце – у команди Української гімназії №1 "Добрий вечір", третє – у команди "90-60-90" Івано-Франківської ЗОШ №13. Кращими спікерами було визнано учнів ЗОШ №7.

Автор: Сергій БІЛИЙ