друкувати


У Коломиї ліквідовують санстанцію

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-10-19 12:15:07

Санітарно-епідеміологічні станції відходять у минуле. Днями ця служба відзначила своє 90-ліття. Як «подарунок», МОЗ підготувало наказ про ліквідацію всіх санстанцій в Україні. За задумом чиновників, до нового року СЕС повинні передати свої функції новій структурі – Управління держсанепіднагляду. Штат обіцяють скоротити вдвічі, роботу – оптимізувати.

Реформа є на часі, адже ця структура, яка існує нині, – малоефективна, запевняють чиновники у Києві. Робота з реорганізації проводилася ще від початку року. Тоді відбулася перша хвиля звільнень працівників, розповідає Михайло Микитюк, головний лікар Коломийської міськрайонної СЕС. 12 посад вже скорочено.

Санепідемслужба Коломиї перебуває на стадії припинення діяльності як юридичної особи. Протягом двох місяців відбудуться всі заходи з ліквідації. «Наказ про ліквідацію є, але про правонаступництво – нема. Є різні версії, але достеменно ніхто не знає», – каже Михайло Михайлович.

Як буде працювати нова структура – на місцях поки не уявляють. Відомо тільки, що створено вже 30 управлінь санепідслужб – в столиці та в кожному обласному центрі. А їх співробітники отримають статус держчиновників. На Прикарпатті буде 72 таких інспектора, у тому числі п’ять у Коломиї.

Також відомо, що з 16 санепідемустанов області шість скоротять. У Коломиї служба залишиться, повідомили у санстанції. На базі Городенки буде Тлумацький і Снятинський райони, на базі Косова приєднали Верховину, на базі Богородчан приєднали Тисменицю, до Рогатина приєднали Галич, а до Надвірної - Яремче.

Наразі на всіх 74 працівників адміністрація Коломийської санітарно-епідеміологічної станції подала заяву у міськрайонний центр зайнятості. Помічник санітарного лікаря з комунальної гігієни Галина Іванівна Лубів пропрацювала у санстанції 40 років. Звіряючись з власним багаторічним досвідом, жінка вважає рішення про ліквідацію передчасним і необдуманим. Вона переконана, що профілактика захворюваності – це запорука здоров’я людей, а цю функцію виконує саме санстанція. «Ми стежимо, щоб продукти харчування, вода, повітря були безпечними для нас. Якщо нас скоротять, то хто візьме на себе ці обов’язки?», – звернулася Галина Іванівна.

З 5 грудня Коломийська санстанція перестає існувати у такому вигляді, як вона є тепер. Про те, що прийде на зміну, Михайло Микитюк сказати не може.

Згідно постанови Кабінету міністрів України, скоротиться кратність планових перевірок. Попередньо суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику перевірятимуть раз на рік, і середнім – раз на три роки, з низьким – раз на п’ять років. На думку Михайла Микитюка, відповідальність за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог ляже на плечі керівників установ, власників підприємств.

– Санітарна служба потрібна і має існувати у будь-якому випадку, – підсумував головний санітарний лікар району. – Багато людей помилково вважають, що санстанція – це каральний орган. Насправді ми виконуємо чорну роботу, яка непомітна. Ми перевіряємо об’єкти господарювання на предмет дотримання санітарно-гігієнічних норм, продукти харчування на якість та безпеку, досліджуємо воду і попереджаємо від негативного впливу різних факторів середовища на життя і здоров’я людей. Ми боремося з невидимим ворогом, а при виявленні рекомендуємо яких вжити заходів для недопущення масових спалахів інфекційних захворювань та отруєнь.

Автор: Оксана РИЖУК
Джерело: Коломийські Вісти