друкувати


Івано-франківці протестували проти вирубування лип

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-10-12 12:00:31

Мешканці Івано-Франківська протестують проти вирубування лип, що ростуть на вулиці Шевченка. Відповідні наміри озвучили днями посадовці, відповідальні за капітальну реконструкцію вулиці, в зв’язку з тим, що дерева своїм корінням заважають прокладанню нових комунальних мереж. Загалом планувалось зрізати 116 дерев.

В рамках акції протесту на вулиці Шевченка, біля корпусу Юридичного інституту Прикарпатського національного університету зібрались вчора кілька десятків мешканців вулиці, громадських активістів та депутатів місцевих рад. Протестувальники ухвали звернення до керівників міста з вимогою не проводити зрізування лип до проведення незалежної експертної оцінки стану дерев та доцільності їх вирубки, а також вжити вичерпних заходів задля збереження живої природи на вулиці Шевченка.

«Перша ціль, для чого ми зібралися тут, - прокоментував подію івано-франківський громадський активіст, лідер громадської організації «Український вектор» Микола Гавриляк, - це щоб відстояти думку, що липи потрібні, тому що ця вулиця колись називалася Липова. Ця вулиця колись була окрасою нашого міста. Насправді повністю зелених вулиць в місті одиниці. Як одна ще залишилась - і ось липи почали вирубувати». На думку пана Гавриляка, насправді без вирубування дерев можна обійтися. Але хтось, напевно, дуже поспішає освоїти до виборів виділені на ремонт бюджетні 13 мільйонів гривень. «Можливо, хтось спішить до виборів освоїти кошти, тому що когось обіцяли зняти, - говорить громадський активіст, - ця людина не з Франківська, тому їй байдужа історія нашого міста, їй байдуже те, що відбувається зараз в місті».

На думку мешканки вулиці Ілони Мурзової, твердження, що коріння дерев заважатимуть прокладанню комунікацій, є безпідставним. Адже, якщо раніше, з її слів, планувалось прокладати мережі під тротуарами, то зараз, мовляв, вже є рішення зробити всю вулицю Шевченка пішохідною зоною, а відтак і прокладання комунікацій є можливим по всій ширині вулиці.

«Я живу на цій вулиці 43 роки, - розповідає мешканка вулиці Євгенія Миколаївна,  - у мене під вікном росте липа, яку посадили ще 40 років тому. Чоловік ходи - поливав її. Вона така гарна, а тепер хочуть то зрубати. Це ж наш кисень. Як можна то вирізати?»

Долучились до протестів також місцеві депутати і політики. Так, депутат Івано-Франківської обласної ради від фракції ВО «Свобода» Сергій Адамович повідомив протестувальникам, що вже підготував депутатський запит з приводу доцільності знищення зелених насаджень на вулиці Шевченка, а заступник голови обласної організації партії «Зелені України» Тарас Виноградник запевнив, що його партія готова надати на безоплатній основі експерта, який оцінить стан дерев, наскільки вони насправді заважають ремонтним роботам і наскільки вони є небезпечними для людей. Зі слів пана Виноградника, в разі потреби його партія залучить також експертів з Євросоюзу.

Слід зазначити, що в середу в ході оперативної наради керівників підприємств і служб, які беруть участь у роботах з реконструкції вулиці Шевченка, перший заступник директора департаменту житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку Василь Білик повідомив, що принаймні до виборів дерева зрізувати будуть лише у виключних випадках, коли вони дійсно заважатимуть комунікаціям і це актом засвідчать два-три представника громадськості.

Автор: Сергій БІЛИЙ