друкувати


Національний банк України уводить в обіг пам’ятну монету "Михайло Кравчук"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-09-21 11:00:31

Національний банк України, продовжуючи серію “Видатні особистості України”, уводить в обіг 20 вересня 2012 року пам’ятну монету номіналом 2 гривні, присвячену математику, педагогу і громадському діячеві Михайлу Пилиповичу Кравчуку – академіку Академії наук України, автору фундаментальних праць з алгебри, математичного аналізу, теорії лінійних перетворень, теорій функцій тощо.

Завдяки широкому колу наукових інтересів і результатам досліджень Михайло Кравчук став відомим не лише в Україні, а й поза її межами.

Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”, маса – 12,8 г, діаметр – 31,0 мм, тираж – 15 000 штук. Гурт монети – рифлений.

На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України та напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, фрагмент формули М. П. Кравчука, посередині – вислів ученого МОЯ ЛЮБОВ – УКРАЇНА І МАТЕМАТИКА, унизу номінал – ДВІ ГРИВНІ, рік карбування монети – 2012 та логотип Монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети на тлі цифр, що уособлюють сферу діяльності математика, зображено портрет та написи: МИХАЙЛО/КРАВЧУК, роки життя 1892/1942 (праворуч).

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Скульптор – Анатолій Дем’яненко.

Ціна продажу пам’ятної монети “Михайло Кравчук” – 15 гривень, а придбати її можна в територіальних управліннях Національного банку України та у дистриб’юторів Національного банку України з продажу пам’ятних монет.

Нагадуємо, що пам’ятна монета є дійсним платіжним засобом України й обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Джерело: НБУ