друкувати


Третє Січове Свято в Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-09-26 12:00:13

За співпраці Головного управління освіти і науки та управління культури Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Коломийської міської ради, Коломийської районної державної адміністрації, Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника та адвоката Михайла Петріва в Коломиї 26 вересня 2012 р. відбудеться Третє Січове свято, яке приурочено 150-річчю написання вірша ‟Ще не вмерла Україна”, 110-річчю проведення в Коломиї Першого Січового свята та захисту української мови.

Початок Січового свята о 15.00 на площі біля пам’ятної дошки з барельєфом Кирила Трильовського за адресою: вул.Валова, 9.

Свято розпочнеться урочистою ходою середмістям колони студентів Коломийського педагогічного коледжу та інших навчальних закладів міста під звуки січових мелодій у виконанні муніципального духового оркестру. Очолювати колону будуть прапороносці державного прапору України та прапору педагогічного коледжу.

Тридцять дві студентки коледжу в урочистому січовому одязі під звуки духового оркестру виконають руханкові вправи, які є реконструкцією січових вправ початку ХХ ст. з сучасними елементами руханки.

Державний гімн України та січові пісні у виконанні зведених хорів “Просвіти” (керівник Роман Хімей) підкреслить величність Січового свята.

Січове свято продовжиться музичними виступами студентів Коломийського педагогічного, медичного та політехнічного коледжів, економіко-правового коледжу Київського національного торговельно-економічного університету, учнів Коломийської ЗОШ №6 та представників учнівської молоді міста та району.

Споглядаючи на це дійство та участь у ньому молоді ніби повертаєшся у вир історії на століття, переконуєшся у незнищенності українського духу, патріотичності сучасної молоді та їх готовності і надалі розбудовувати українську державу.

Принагідно зазначимо, що Перше Січове свято за часів незалежності України відбулося 30 вересня 2010 р. в Коломиї під гаслом: “Шануймо минуле заради майбутнього… Адвокат Кирило Трильовський – “Січовий Батько”, у рамках святкування 110 річниці заснування “Січі” та відкриття з цієї нагоди пам’ятної дошки з барельєфом Кирила Трильовського.

Друге Січове свято відбулося 29 вересня 2011 р. в Коломиї під гаслом: “Молодь вивчає історію рідного краю” та набуло статус міськрайонного молодіжного свята.

На цьогорічному Січовому святі усім учасникам та гостям свята буде презентована листівка із портретним зображенням Павла Чубинського, автора вірша ‟Ще не вмерла Україна” та текстом Державного Гімну України, що вийшла друком у заснованій Валерієм Ковтуном серії листівок: “Вивчаймо нашу історію”. Ілюстративний історичний матеріал, який розміщений на банерах і присвячений: товариству “СІЧ”, Українським Січовим стрільцям, Першому Січовому святу в Коломиї (30.09.2010) та Другому Січовому святу в Коломиї (29.09.2011) презентовані на святі адвокатом Михайлом Петрівим.

Січові свята в Україні мають давню і пізнавальну історію та беруть свій початок від початку ХХ ст. Знаменна подія в історії не тільки Галичини, а й усієї України відбулася 5 травня 1900 р., коли Кирило Трильовський організував у селі Завалля Снятинського повіту українське пожежно-гімнастичне товариство “Січ”. Невдовзі діяльність “Січей” поширилася як на Снятинський і Коломийський повіти, так і на всю Галичину. Вже в перші роки діяльності “Січей” українське населення демонструвало підтримку в діяльності січей. Одним з проявів живучості січової ідеї стали січові свята. За період 1902-1914 рр. відбулося шість січових свят в Галичині та два на Буковині. З ініціативи Кирила Трильовського 6 червня 1902 р. в Коломиї відбулося перше в Галичині Січове свято за участю кілька сотень січовиків, які в січових одностроях: хлопці з топірцями та списами, а дівчата – зі стрічками та вінками промарширували середмістям виконуючи українські пісні а на майдані на березі Прута провели вистави та січові вправи. Друге загальнокрайове Січове свято відбулося в Коломиї 28 червня 1903 р. а 31 липня 1904 р. відбулося повітове січове свято в Снятині. Третє січове свято відбулося в Станіславі за участю галицьких та буковинських “Січей”. У Коломиї 31 травня 1909 року відбулося четверте Січове свято на честь гетьмана Івана Мазепи та на згадку про битву під Полтавою в 1709 р. Спеціально до свята В.Пачовський написав славну пісню “Січ іде”. Свято відбулося за великої участі січовиків та гостей серед яких були Т.Старух, В.Стефаник, делегації “Сокола-Батька” зі Львова, українські посли до Галицького сейму та відомий український письменник Михайло Коцюбинський, який був зворушений таким національним піднесенням галицьких українців. 1911 року відбулося п’яте Січове свято у Станіславі, в якому, окрім січовиків Галичини і Буковини, взяли участь представники хорватських та слов’янських “Соколів”, а також українські депутати віденського парламенту соціал-демократичного спрямування. Величаво відбулося шосте загально крайове Січове свято в Снятині в липні 1912 р. за участі більше дев’яти тисяч січовиків з Галичини а від буковинських “Січей” прибуло близько п’ятсот січовиків. Буковинські “Січі” незважаючи на те, що не могли зібрати на січові свята такої великої кількості учасників, як це було в Галичині, все ж вони проходили патріотично-величаво, що було свідченням того, що січових рух та ідея пустила глибоке патріотичне коріння серед українського населення краю. Січі мали визначальний вплив на підвищення культурно-освітнього галицького та буковинського селянства через організацію читалень для населення. Своєю багатогранною діяльністю “Січі” засвідчили, що вони стали важливим консолідуючим фактором в українському національному русі Галичини й Буковини.

Джерело: Оргкомітет