друкувати


М.Вишиванюк: Центри реабілітації дітей з особливими потребами ми і далі будемо відкривати

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-09-17 12:00:40

На базі районної лікарні в Отинії Коломийського району відтепер працюватиме районний центр реабілітації дітей.

Як зазначалося на його відкритті, на Коломийщині 90 дітей потребують реабілітаційних заходів, 34 з них проживають в Отинії та сусідніх селах.

За словами головного лікаря Коломийської районної лікарні Ірини Садов’як, у новоствореному Центрі передбачено проведення не лише медичної, а й соціальної та педагогічної реабілітації.

«Наш центр розрахований на перебування 16 дітей, – розповіла представникам обласних ЗМІ директор центру Наталія Дудар. – На даний час буде одна група з 8-ми діток, з якими будуть займатися вихователі, логопеди, психологи, вчителі фізкультури, реабілітолог. Реабілітація розрахована на півроку».
Для дітей з особливими потребами та їхніх батьків у центрі реабілітації створено всі необхідні умови. Тут просторі світлі палати, стіни з любов’ю розписані вчителем Нижньовербівської школи Ганною Ласійчук; завдяки благодійному фонду «Карітас» облаштовано сенсорну кімнату, встановлено сучасне телевізійне обладнання.

На відкриття центру в Отинії завітали всі голови райдержадміністрацій. Голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк поставив їм завдання переймати досвід, адже, як наголошує Президент України Віктор Янукович, центри реабілітації дітей з часом повинні бути створені у кожному районному центрі.
«Це для маленьких дітей, для тих, які потребують особливої уваги, підтримки, допомоги, - підкреслив журналістам Михайло Вишиванюк. – Такі центри, як в Отинії чи Яблунові, ми і далі будемо відкривати для того, щоб дати можливість дітям у майбутньому стати повноцінними громадянами нашого суспільства, незважаючи на те, що на сьогоднішній день вони мають деякі вади».

Наразі центр реабілітації дітей в Отинії – третій в області. Всі центри працюють на базі побудованих раніше приміщень закладів охорони здоров’я.
«Голова облдержадміністрації дав доручення управлінням охорони здоров’я та соціального захисту провести обстеження з вивчення тих приміщень, які не в повній мірі використовуються, – зазначив начальник головного управління праці та соціального захисту населення ОДА Ярослав Лаган. – Використовувати саме такі приміщення доцільно, бо це вирішує питання працевлаштування, надання соціальних послуг для дітей. В той же час ставить питання ефективного використання того обмеженого фінансового ресурсу, який зараз є».

Довідково: 29 серпня голова ОДА Михайло Вишиванюк разом з усіма головами РДА відкрив реабілітаційний центр у Яблунові на Косівщині. Наступного року заплановано відкрити центр у Гвіздці, пізніше – Нижньому Вербіжі та Печеніжині Коломийського району.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА