друкувати


У Івано-Франківську презентували творчість Ярослава Ткачівського

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-09-15 12:15:25

Вчора у приміщенні Літературного музею Прикарпаття відбулося урочисте відкриття виставки «Лицар свободи й любові», присвяченої 55-літтю від дня народження поета і прозаїка, пісняра і гумориста, сатирика і журналіста, відповідального секретаря обласної організації НСПУ, депутата Івано-Франківської обласної ради Ярослава Ткачівського.

Цей письменник здавна є одним із найулюбленіших авторів не лише прикарпатських шанувальників літератури. Численні творчі зустрічі з читачами, які автор проводить у різноманітних населених пунктах України, підтверджують універсальність творчості Ярослава Ткачівського. Адже його книги люблять і читають люди різного віку, та професій.

Ярослав Ткачівський є також добре відомим поетом-піснярем. Пісні на його слова виконує багато відомих українських артистів. А знамениті «Волошки» давно уже стали справді народною піснею, без якої не минає жодне святкування, незалежно від регіону нашої країни.

І сам ювіляр зізнається: «Найбільший пошанівок для автора, коли хтось бере до рук його книгу, захоплюється творами, пише до них музику. Це й мене надихає на творчість». Письменник спростовує думку про тотальну нечитабельність української молоді. Днями, працюючи членом журі конкурсу «Найкращий читач року», який проводила обласна бібліотека для юнацтва, зміг переконатися, що наша молодь багато читає, знає творчість зарубіжних, українських та прикарпатських письменників.

«Кожен ювілей є певним підсумком і Ярослав Ткачівський до цього підійшов серйозно, вагомо і відповідально. Адже підготував двотомник вибраних творів: «Ренети з маминого саду» (поезія) і «Дикий голуб»(проза). А нещодавно автор почав працювати у новому для себе напрямку, у прозі. Саме у ній, особливо у новелістичній творчості, він подає зразки дуже якісного художнього творіння.

Ярослав Ткачівський – один з найпорядніших літераторів нашого часу. Один з тих, хто тримає слово. Зараз чимало літераторів багато говорять, але мало відповідають за свої слова. Натомість Ярослав Ткачівський є одним із тих письменників, для кого слово і вчинок не розходяться», – розповідає голова Івано-Франківського осередку Національної спілки письменників України Євген Баран.

Ярослав Ткачівський є багаторазовим переможцем літературних конкурсів та лауреатом визначних літературних премій. Зокрема, він – лауреат Всеукраїнського літературного конкурсу імені Миколи Лукаша (номінація «Поезія», 2010 р.) та двічі переможець Всеукраїнського поетичного конкурсу в журналі «Дніпро» (номінація «Інтимна лірика», 2009 р.), дипломант і володар «Золотого тризуба» (ЛО «Кобзар», номінація «Я люблю тебе, Україно!», 2011 р.).

Письменник також є лауреатом літературних премій імені Івана Франка в номінації «Література» (за поетичні та пісенні збірники, 2011 р.), імені Тараса Мельничука (за роман у віршах про кохання «Медовий місяць», 2009 р.) та імені Василя Стефаника в номінації «Проза» (за книги «Неділя всепрощення», «До моря їхали», «Пісня на порозі Раю», 2012 р.).

За заслуги в літературі автор удостоєний медалі Національної спілки письменників України «Почесна відзнака» та багатьох інших творчих нагород.

Джерело: Прес-служба ІФ ОО НСПУ