друкувати


Прикарпатські дівчата боксували з суперницями з Сербії та Білорусі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-08-30 01:00:39

Днями з Чигирина на Івано-Франківщину повернулася команда боксерок, які брали участь у матчевій зустрічі жіночих збірних України, Сербії та Булорусі. Усі прикарпатські спортсменки вийшли до фіналів цього представницького міні-турніру.

Про виступ наших спортсменок кореспонденту sport.if.ua розповів старший тренер молодіжної жіночої збірної України з боксу Сергій Данилів та тренери дівчат Василь Кондрат і Сервін Сулейманов.

«Метою цієї зустрічі була краща підготовка наших спортсменів до чемпіонату Європи, який відбудеться в Польщі 3-10 листопада, — говорить Сергій Данилів. — Вже традиційно ми проводимо такі зустріч. У січні наші команда боксувала з суперницями Польщі, у березні — з росіянками. Цього разу в складі збірної України участь взяли шість дівчат з Прикарпаття. Це боксерки з села Ворона Коломийського району Ірина Винник, Іванна Лутчак, Мар’яна Максимів, Зоряна Бойків, а також Ольга Трушик і Марія Богуцька, які нині навчаються в обласному центрі. Вони представляють ОДЮСШ МОН».

Перед боями у Чигирині відбувався 10-денний навчально-тренувальний збір. «Дівчата за цей час дуже сильно додали, показали хорошу майстерність, — продовжує Сергій Данилів. — Мене здивували усі вони, кожна дівчина відповідально готувалась, хотіла виграти, вони вибороли призи за кращу техніку, кращий бій тощо».

«Таких зустрічей треба робити побільше, завдяки ним спортсменки набираються досвіду, — говорить тренер з села Ворона Василь Кондрат. — За межі держави важко виїхати через обмежені кошти, тому дуже добре, що закордонні команди приїжджають до нас в Україну. Нині маємо шістьох дівчат у резерві збірної України і двох кандидатів у дорослу команду. В нас утворився такий колектив, якого бояться навіть на Україні».

Кондрат працює у Вороні вже понад 20 років. Його спортсмени виступають в боксі, кікбоксингу, таеквондо, грають у футбол. А коли жіночий бокс став олімпійським видом, тренер вирішив залучати до занять місцевих дівчат. Коли перші вихованки почали показувати результати всеукраїнському рівні, до залу потягнулися нові бажаючі спробувати себе у рингу. Тепер його дівчата вже неодноразово перемагали на чемпіонатах України, виборювали медалі чемпіонатів Європи та світу.

Найдосвідченішою серед прикарпатського представництва у молодіжній збірній є Ірина Винник. Ця 16-річна дівчина нині вчиться у франківському Коледжі фізвиховання і вже встигла стати срібною призеркою чемпіонату світу та чемпіонкою Європи. «Збір в Чигирині був дуже хорошим, ми мали всі умови для тренувань, хороші умови проживання, належне харчування, — каже дівчина. — Тренування відбувалися тричі на день. Звісно, спочатку до таких навантажень важко звикнути, але якщо постійно працювати, то і з цим можна впоратися. Потрібно тренуватись і стає легше. Із закордонними суперницями дуже цікаво боксувати, ми дивимося на їх техніку, їх поведінку в рингу, а це зовсім інша манера боксу».

Бронзова призерка чемпіонату України Ольга Трушик з Тернопільської області нині навчається в Івано-Франківському коледжі Львівського національного аграрного університету. В Чигирині вона провела два бої з суперницями з Сербії а Білорусі. Обидва виграла за явної переваги. «Ця матчева зустріч дала насамперед практику, — говорить дівчина. — Якщо доведеться зустрітися з цими суперницями на Європі, вже буду знати, до чого готуватися. Вже не буде сюрпризом те, як вони боксують».

Ефектно в Чигирині виступила волинянка Марія Богуцька, срібна призерка чемпіонату України, студентка третього курсу франківського Коледжу фізвиховання. У своєму фінальному бою вона двічі відправляла сербку в тяжкі нокдауни, і судді вирішили достроково припинити цей поєдинок. «Я просто вийшла в ринг і робила те, що казав мені тренер, — каже боксерка. — Переборола своє хвилювання і намагалася працювати якнайкраще. Для нас це хороший досвід. У рингу в нас немає друзів, а поза рингом ми всі спілкуємося, дивимося, хто як тренується. Так само було і в цього разу. Після бою я підійшла до суперниці і вибачилась, що так сталося, а вона відповіла, що все нормально, це бокс».

Тренер Богуцької, чемпіон світу та учасник Олімпійських ігор Сервін Сулейманов говорить, що дівчина тренується на рівних з хлопцями. «Поблажок у тренуваннях немає абсолютно ніяких, — розповідає Сулейманов. — Навіть більше, вона настільки багато працює, що часом її треба трохи зупиняти. У дівчат є хороша особливість — на тренуваннях вони працюють ретельніше, ніж деякі хлопці, які деколи люблять «прохалявити».

Тепер наших дівчат чекає наступне випробування — 14-17 вересня матч-відповідь у Польщі з кращими місцевими спортсменками. Пізніше у Польщі відбудеться традиційний міжнародний турнір.