друкувати


Питання направлення прикарпатської делегації в Сандармох скоріш за все вирішиться позитивно

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-07-21 02:00:15

Прикарпатська делегація, скоріш за все, таки поїде до Карелії, - вважає громадський діяч і багатолітній член товариства «Меморіал» Руслан Коцаба, який поділився своїми думками з даного приводу під час круглого столу за участю керівника товариства українців Карелії «Калина» Світлани Рукавишникової.

Йдеться про традиційну щорічну участь прикарпатців у заходах з вшанування пам’яті політв’язнів і репресованих, в тому числі і 1100 українців, що загинули в таборах ГУЛАГу в ході будівництво Біломорсько-Балтійського каналу і поховані в урочищі Сандармох (Республіка Карелія, РФ).

Цьогоріч виповнюється 75 років з тих жахливих подій, в зв’язку з чим 4-5 серпня традиційно відбудуться поминальні заходи за участю делегацій з різних пострадянських республік.

Як стверджує пан Коцаба, цього року Івано-Франківська обласна рада фактично самоусунулась від вирішення проблеми організації поїздки делегації від області. Значною мірою через те, що прийняття відповідного рішення було заблоковано депутатами від фракції ВО «Свобода». Втім, розуміння неочікувано виявило керівництво Івано-Франківської ОДА. І тепер практично з 90%-ою вірогідністю можна сказати, що поїздка відбудеться. В даний час це питання опрацьовується з заступником голови ОДА Романом Іваницьким. Планується, що в поїздці візьмуть участь представники обласної влади, журналісти та українські священики.

За словами пані Рукавишникової цьогоріч візит української делегації на поминальні заходи в Сандармосі є ускладненим не тільки на Прикарпатті. До останнього часу не було відомо, чи прибуде делегація з Києва, що пов’язано, насамперед, зі зміною у ставленні до проблеми вшанування пам’яті репресованих на рівні керівництва держави.

«Зараз на рівні Києва немає розуміння. - додає з даного приводу Руслан Коцаба, -  Депутати так званого патріотичного спрямування шукають гроші собі на вибори. Ватім гроші таки будуть - їх вже передали Вірі Ульянченко».

Автор: Сергій БІЛИЙ