друкувати


Військові навчання "Репід Трайдент - 2012" стартували

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-07-16 11:40:38

Сьогодні, 16 липня на території Міжнародного центру миро творчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного стартували масштабні українсько-американські командно-штабні навчання із залученням військ «Репід Трайдент - 2012». Ці двотижневі навчання є одним із найбільших заходів міжнародного військового співробітництва у поточному році. Приймаючою стороною та організаторами є Сухопутні війська Збройних Сил України.

Офіційна церемонія відкриття навчань відбулася на плацу центрального військового містечка. Під час урочистого шикування на щогли було піднято державні прапори країн-учасниць, виконано державні гімни України та США.

Згодом, із урочистою промовою до учасників навчань звернулисяся керівник «Репід Трайдент - 2012» – перший заступник командира 8 армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України генерал-майор В’ячеслав Назаркін та співкерівник з американської – офіцер командування Сухопутних військ ЗС США у Європі полковник Девід Марковські.

- Сьогодні ми розпочинаємо міжнародні навчання, до яких залучено шістнадцять держав, - зазначив генерал-майор В’ячеслав Назаркін. – Навчання планується провести у дві фази – командно-штабна та польова. Головною метою є отримання всіма військовослужбовцями навичок та знань, налагодження взаємодії між представниками різних країн під час миротворчих місій. Під час практичних заходів будуть відпрацьовуватись реальні питання миротворчого характеру це і служба на блокпостах, і охорона важливих об’єктів, і несення та організація служби в базовому таборі, і супровід гуманітарних вантажів, і медичної евакуації хворих та поранених з зон конфліктів, висадка повітряного тактичного десанту та багато інших.

- Міжнародний центр миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного це унікальне і дуже добре місце для навчання і підготовки багатонаціональних підрозділів, наголосив спів керівник з американської сторони – офіцер командування Сухопутних військ ЗС США у Європі полковник Девід Марковські.- Я переконаний, що якісна підготовка центру дозволить нам провести навчання на високому рівні.

Разом із українськими військовими у навчаннях братимуть участь близько 1400 військовослужбовців. Найбільша група – українська. Загалом у проведенні та забезпечення «Репід Трайдент - 2012» задіяно 883 українських солдатів та офіцерів з підрозділів 8 та 13 армійських корпусів Сухопутних військ ЗС України.

Серед іноземних представників найбільша група від армії США ­– 167 військовослужбовці. Другий за кількістю іноземний підрозділ – від Збройних Сил Молдови – 90 військовослужбовців. Інші держави-учасниці представлені менш чисельно. Зокрема, від Збройних Сил Польщі – братимуть участь 45 військових, від ЗС Сербії – 43. Уперше, для участі у практичній фазі, до України прибули три взводи від збройних сил Грузії, Македонії та Румунії. Ці невеликі, але мобільні та добре підготовлені підрозділи братимуть участь у практичному проведенні операції повного спектру.

Тематика навчань «Репід Трайдент - 2012» – виконання завдань у складі багатонаціональних сил під час операції повного спектру. Додамо, що операція повного спектру включає в себе дії підрозділів у наступі та обороні, виконання завдань з підтримки миру і допоміжних дій.

За основу сценарію «Репід Трайдент - 2012» розробниками взято обстановку в афганській провінції Забул. Ситуаційні завдання, які стоятимуть перед учасниками командно-штабної та польової фаз навчань, мали місце у реальній практиці американського військового контингенту в Афганістані. Відповідно до замислу, в провінції, яка входить до зони відповідальності Регіонального командування «Південь», після ускладнення обстановки та неспроможності місцевих органів влади, підрозділів Національної Армії та Національної поліції забезпечити необхідний рівень безпекової ситуації, розгортаються дві бригади: українсько-американська та багатонаціональна. Передбачається, що штаби та підрозділи бригад будуть перебазовані з території своїх країн до аеропорту Кандагар, в подальшому здійснять марш у визначені зони відповідальності та виконають поставлені завдання із забезпечення безпеки в зазначеній провінції.

Під час командно-штабної фази навчань, офіцери керівництва та персонал багатонаціональних штабів виконають значний об’єм різнопланових практичних завдань, метою яких є підвищення взаємосумісності підрозділів Збройних Сил держав-членів та держав-партнерів НАТО в багатонаціональних операціях, організації управління підрозділами під час проведення операції повного спектру, відпрацюванні та удосконаленні практичних навичок застосування операційних процедур тощо. Метою практичних завдань польової фази є тренування особового складу та офіцерів багатонаціональних підрозділів у в процесі прийняття рішення, плануванні та здійсненні тактичного переміщення військ, проведення заходів обеззараження, протидії саморобним вибуховим пристроям, контролю тактичної обстановки, взаємодії з армійською авіацією , організації вогневої підтримки, проведення операцій зі встановлення безпеки та вільного пересування військ та місцевого населення.

Умовно,навчання розподілятимуться на декілька етапів. Перший триватиме із 14 до 23 липня. Упродовж цього часу здійснюватиметься підготовка до виконання завдань:заняття на навчальних місцях, роздільне штабне тренування та перевірка роботи програмного забезпечення (JCATS), злагодження підрозділів тощо. З 24 до 26 липня, у рамках другого та третього етапів, відбудеться відпрацювання передислокації українсько-американської бригади до району відповідальності та, безпосередньо, проводитиметься підготовлена офіцерами багатонаціональних штабів операція ‏ «Рішучий удар» з підтримання миру у районі відповідальності.

Автор: Підполковник Тарас ГРЕНЬ, Західний регіональний медіа-центр МО України