друкувати


Фестиваль української культури "ЕКОЛОМИЯ" в Польщі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-07-10 05:00:09

Голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Михайлович Негрич, голова Коломийської районної ради Богдан Володимирович Болюк з делегацією депутатів районної ради відвідали фестиваль української культури «ЕКОЛОМИЯ», який проходив на базі української гімназії 7-8 липня в місті Гурове Ілавецьке (Республіка Польща) Бартошицького повіту.

В програмі фестивалю взяли участь аматори з України, Польщі, Росії та Литви. Відвідали фестиваль депутат Польського сейму Мирон Сич та інші високоповажні посадовці.

Депутат Івано-Франківської обласної ради, голова Коломийської райдержадміністрації в своєму вітальному слові наголосив, що «наступний фестиваль «ЕКОЛОМИЯ - 2013» буде відкривати колектив з Коломийського району та відзначив, що захоплювався гуцульськими народними традиціями Станіслав Вінценз відомий польський письменник, уродженець с. Слобода. Саме українські народні пісні надихали відомого польського поета Францішека Карпінського, уродженця с. Голосків. Поєднаний народженням з Коломийщиною, смт Гвіздцем відомий польський кінорежисер Єжи Кавалерович. Подібно, як у Польщі, етнічні українці мають можливість розмовляти, молитись українською, так само в Україні діють католицькі костели, єднаються етнічні поляки.

Назва міжнародного фестивалю «ЕКОЛОМИЯ» є однойменною із назвою нашого міста на Україні. Нам особливо приємно вітати на цьому фестивалі етнічних українців, які зберігають свою мову, релігію і традиції. Приємно що саме тут діє ліцей з українською мовою навчання, що тут підтримують творчі колективи, що виконують українські народні пісні й танці. Словом, маленький острівець української культури закордоном.

Польща однією із перших визнала незалежність України, і саме через Польщу українцям відкрились ворота до Європи.

Проведення фестивалю засвідчує: слід не лише оберігати передане нам у спадок, а й примножувати своїми талантами, Божим даром і вмінням історію українського народу».

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА