друкувати


На Прикарпатті почали кільцювати білих лелек

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-07-09 12:00:55

На Прикарпатті почали кільцювати білих лелек. До лап народжених в цьому році пташенят науковці прикрілюють два спеціальні кільця з індивідувальними номерами — яскравий зелений пластиковий та металевий.

Орнітологи у такий спосіб хочуть отримати більше інформації для вироблення правильної стратегії захисту цих птахів. Науковці зокрема знатимуть, куди саме білі лелеки мігрують, і якими шляхами прямують до місця зимівлі. Також фахівцям стане детальніше відомо, де на птахів чекає найбільше небезпек. Адже щороку пернаті долають чималу відстань — близько 10 тисяч кілометрів — з України до східного узбережжя Африки.

Такий проект на Україні впроваджують вперше. Його допомагають проводити місцеві енергетики. Адже лелеки найчастіше гніздяться саме на опорах електропередач. Мічення усіх молодих птахів дозволить через нетривалий час перевірити також, чи повертаються вони в місця, де народилися, займають старі гнізда чи будують нові.

Ймовірно, що у майбутньому результати дослідження дозволять науковцям розробити заходи з запобігання гніздування білого лелеки на небезпечних опорах.

В Україні гніздиться близько четвертини усіх лелек Європи — це майже 30 тисяч пар. Якщо вже мічених птахів помітять орнітологи в інших державах — одразу ж передаватимуть інформацію нашим науковцям. Адже на поштах цілого світу будь-якої країни знатимуть, куди посилати кільце чи фотографію з поміченим лелекою.

Джерело: Радіо «Західний полюс»