друкувати


В Естонії презентують книгу про Гуцульщину

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-07-04 03:00:13

Нещодавно делегація Верховної Ради України на чолі з головою Володимиром Литвиним з робочим візитом відвідала Естонію.

У супроводі дипломатів Посольства України в Естонії гості побували в естонському Центрі української культури, що знаходиться в історичній частині Таллінну, оглянули музей української культури, створений при Центрі у 2000 році за сприяння голови Івано-Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка.

Експозиція цього музею сформована з приватних зібрань та подарунків громадян України, Естонії, Росії, США та інших країн. Відвідувачам представляють зібрання ікон і картин авторів з України Андрія Гуменюка, Анатолія Страхова, Латвії - Анни Шенке «Святі та природа»; книги та килими з аплікацій художниці Ніни Винник; карпато-український та східно-український народний одяг; українські писанки; українські, російські, естонські народні іграшки; українські рушники та вишивку; паперові гроші Української Народної Республіки тощо.

Основне завдання Центру Української Культури в Таллінні -підтримувати та зберігати українську культуру в Естонії. При Центрі організовані недільна українська школа, бібліотека та музей, проводяться виставки, покази фільмів, концерти, майстер-класи та інші заходи, присвячені українським традиціям, ремеслам і мистецтву.

За словами керівника Центру Анатолія Лютюка, наразі тут працюють над створенням серії книг «Санктуаріум унікальних культур світу», перша з яких присвячена Гуцульщині. Книгу виготовляють вручну. В Україні її буде презентовано за підтримки Івано-Франківської облдержадміністрації.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА