друкувати


Демократичні цінності обговорюють у літній школі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-07-03 11:00:23

Два з половиною десятки студентів, аспірантів та представників молодіжних громадських організацій прибули вчора до Івано-Франківська, щоб прослухати курс лекцій, семінарів та тренінгів у Літній школі «Демократичні цінності у суспільстві», яка розпочала сьогодні свою роботу на базі на базі Навчально-методичного і наукового центру політичних та євроінтеграційних досліджень Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника.

Метою проекту, як стверджує проректор університету з міжнародного співробітництва, зв’язків з громадськістю та ЗМІ Василь Марчук, є підготовка нової генерації політичної еліти, молодих відповідальних управлінців, формування у молоді основ політичних і громадських цінностей, безпосередня їх участь у становленні і розвитку демократії, реалізації виборчих процесів; поглиблення знань аспірантів та студентів з актуальних проблем сьогодення, особливе місце серед яких посідає проблема демократичних цінностей, від вирішення якої сьогодні залежить майбутнє України.

В рамках школи, яка триватиме по 5 липня, в містах Івано-Франківську та Яремчі відбуватимуть ся семінари і тренінги з основ демократичної участі, діяльності місцевого самоврядування, психології керівника, зв’язків із громадськістю, партійного будівництва, стратегії і тактики виборчих кампаній тощо. При цьому лекції, семінари та тренінги слухачам Школи читатимуть відомі науковці провідних університетів України, в тому числі Київського та Львівського, а також Варшавського університету Республіки Польща.

«Тема, яка сьогодні обговорюватиметься, є вічною», - прокоментував захід ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда. З його слів, поняття демократичних чи загальнолюдських цінностей в різних культурах трактується по-різному. Так, якщо на Заході йдеться про цінності демократичні, то в Росії все голосніше лунає заклик трактувати їх як цінності універсальні. І вже зовсім інше ставлення до цієї проблеми в ісламських країнах, де «демократичні» цінності відкидаються як так, що нав’язані Заходом. «Ці моменти мають об’єднувати, а не роз’єднувати, - продовжує очільник вишу, - цінності мають бути універсальними дійсно для всіх».

Поряд з цим, Школа надає її учасникам унікальну можливість налагодити нові контакти з однолітками, які в подальшому стануть їм у нагоді при реалізації нових проектів.

Автор: Сергій БІЛИЙ