друкувати


В Івано-Франківську завершився спецкурс для семінаристів УГКЦ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-07-02 02:00:07

В Івано-Франківській духовній семінарії ім. Cвщмч. Йосафата УГКЦ завершився тижневий спецкурс  місійного служіння для семінаристів передостанніх років навчання у духовних семінаріях України, запроваджений  Пасторально-місійним відділом УГКЦ.

Вперше такий формат місійної практики для семінаристів П-МВ УГКЦ апробував торік на базі Львівської духовної семінарії Святого Духа УГКЦ. В Івано-Франківську майбутні священики — слухачі курсу — мали змогу почути про діяльність Пасторально-місійного відділу УГКЦ та виклики душпастирства вірних УГКЦ за межами Галичини й України від голови  П-МВ УГКЦ єпископа-помічника Київської архієпархії владики Йосифа (Міляна), про організацію церковних громад у країнах перебування мігрантів розповів виконавчий секретар П-МВ УГКЦ о. Василь Поточняк. Перед семінаристами свідчили місіонери з Греції, Португалії, Росії, Казахстану, Прибалтики та з центральної, східної і південної України.

Про потребу розвитку місійного духа в УГКЦ виголосив слово архієпископ-емерит блаженніший Любомир (Гузар), розважали перед семінаристами владики Володимир (Війтишин) — архієпископ і митрополит Івано-Франківський, Йосафат (Говера) — екзарх Луцький, Василь (Івасюк) — екзарх Одесько-Кримський, ректори Івано-Франківської духовної семінарії — отець-доктор Олександр (Левицький) та Дрогобицької — отець-доктор Мирон (Бендик), священики, представники «Карітасу» і монаших спільнот, заступник голови УВКР Євген Гірник, дослідники явища сучасної міграції, релігієзнавці, представники Комісії у справах мігрантів УГКЦ та спільноти колишніх трудових мігрантів в Італії «Пієта» при Молодіжному християнському центрі ім. Св. Івана Боско УГКЦ міста Івано-Франківська, дружини священиків-місіонерів та ін. Окрім питань місійного служіння, у часі спілкування з майбутніми священиками УГКЦ в Івано-Франківську обговорювалися і сучасні суспільні виклики та роль Церкви у подоланні суспільних ризиків як небезпеки гріха. Організатори й учасники спецкурсу місійного служіння у форматі духовно-мистецької програми переглянули виставу «Нація» в Івано-Франківському  облмуздрамтеатрі та зустрілися з її автором — лауреатом Шевченківської премії Марією Матіос, ознайомилися з фрагментами музейної експозиції «Наші в Італії», представленою спільнотою «Пієта» тощо.

«Нині нашому народові і нашій Церкві бракує місійного духа. Потреба місійного духа — то щире бажання поділитися з ближнім дарами святої віри. Хто ніколи не був на чужині, не відчув, що то означає бути самотнім і далеко від своєї Церкви, тому дуже трудно зрозуміти, що то є дар святої віри», — наголосив блаженніший Любомир, виступаючи перед старшокурсниками Івано-Франківської, Львівської, Дрогобицької і Тернопільської духовних семінарій і закликаючи плекати в собі місійну душпастирську відвагу.

Р.S. Ексклюзивне інтерв’ю з блаженнішим Любомиром Гузаром читайте у наступних номерах «Галичини».

Автор: Ігор ЛАЗОРИШИН