друкувати


У Музеї Писанки відбулася зустріч з майстринею Христиною Гевко

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-06-22 01:00:08

«Візерунки довкола нас», - стверджує молода майстриня Христина Гевко. Дівчина переконана, щоб віднаходити унікальні орнаменти можна у власному оточенні, створюючи при цьому вишукані та оригінальні мистецькі роботи.

Писанкарство для Христини, яка родом з міста Золочева (Львівська обл.), вже давно стало не лише художнім самовираженням, але й символом її національної самоідентифікації та містком до древніх традицій наших предків. З таким твердженням, а також із близько двох сотнею творчих робіт мисткиня завітала до Коломиї.

20 червня у стінах Музею Писанки відбулася зустріч з Христиною Гевко, яка репрезентувала коломийцям власні творіння - 188 писанок з різноманітними яскравими візерунками. «Ідея приїхати до Коломиї виникла цілком спонтанно: багато друзів та близьких позитивно відгукувалися про мої писанки та радили показати їх людям. Після вдалої виставки у Києві надійшла пропозиція завітати до вашого міста, у чому мені люб’язно посприяв березівський вишивальник Микола Симчич, - розповідає гостя. - Для мене велика честь репрезентувати свої роботи в найбільшому музеї писанок у світі».

Зацікавлення цим прекрасним видом мистецтва прийшло від матері. Пані Галина навчаючи дітей у школі розписувати яйця, прищепила маленькій Христині любов до писанкарства. Захоплюватися оздобленням писанок дівчина розпочала із шестирічного віку, проте серйозно працювати у цьому напрямі продовжила у старших навчальних класах. Писанкарство для Христини за роки навчання у Києво-Могилянській академії стало не просто постійним захопленням, а можливістю висловлюватися творчо та оригінально. Тому дівчина вирішила поділитися своїми знаннями та вміннями «вишивати» на яйці з усіма бажаючими, організовуючи при цьому численні приватні та публічні майстер-класи. Під час таких зустрічей присутні віднаходили для себе цікаві орнаменти та створювали власні. Так трапилося і у випадку із вишивальником Миколою Симчичем, який зацікавився створеними Христининими узорами та попросив дозволу використати їх для власних робіт.

- Кожна писанка, створена молодою майстринею, несе нове бачення символів та унікальність поєднання кольорів, - поділилася враженнями від виставки начальник відділу культури і туризму Уляна Мандрусяк. - Христина нам всім демонструє, що писанка доступна та необхідна кожному українцеві частинка нашої культури.

Щоб створити писанку мисткині потрібно від трьох до семи години в залежності від складності та величини яйця. Натхнення дівчина черпає з оточення, каже, що надихають її традиційні українські візерунки, орнаменти сучасних писанкарів, архітектура, квіти, тканини та узори на одязі. «У мене ніколи не назбирувалися роботи, завжди всім роздаровувала, - розповідає Христина. - Тому для цієї виставки зробила такий «марш-ривок», попросивши друзів на деякий час повернути писанки для сьогоднішньої зустрічі». Дівчина зауважила, що створюючи писанку про Коломию, для розпису яйця використовувала б тільки теплі кольори - жовтий, оранжевий, рожевий, бо у майстрині залишилися позитивні враження від нашого міста.

На виставці були представлені писанки на курячих яйцях, розписані традиційними барвниками, деякі роботи були без них - розписи протравлені кислотою та нагадують мереживо. Оригінальний орнамент писанок, не тільки зачаровував коломийців своєю вишуканістю, мініатюрністю, гармонією колориту, він несе прадавні символи світорозуміння і природи. Христина Гевко створює чудові писанки, при цьому нікого не копіюючи, а розвиваючи цей вид мистецтва, подає їх через традиції. Майстриня напередодні свого 25-ліття яскраво спростовує міф про те, що писанкарство в Україні розвивається тільки завдяки людям старшого покоління. Писати писанки відтепер стало не лише цікаво, але й модно.

Автор: Вікторія МАРТИНЮК
Джерело: Коломийські Вісти