друкувати


Коломийський драмтеатр знову гастролював Закарпаттям

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-06-04 11:57:06

З 23 по 29 травня у Мукачеві пройшов ХІІ міжнародний театральний фестиваль «Етно-діа-сфера». Свої найкращі доробки показало 9 театральних колективів, серед яких і Коломийський Академічний обласний український драматичний театр ім. Івана Озаркевича.

Коломийці представили свою нову постановку - комедію "Коханий нелюб" за п'єсою українського драматурга другої половини ХХ століття Ярослава Стельмаха "Кохання в стилі бароко".

"Приборкання непокірливого" (таку ще назву має п'єса) побачило світ у 1999 році, за короткий час твір здобув визнання й популярність, і тепер з незмінним успіхом йде на театральних сценах України, Росії та Білорусі.

У безтурботне життя молодого графа вривається його наречена за заповітом – юна сусідка графиня Оляна. 8 років тому їх батьки вирішили задля об'єднання своїх маєтків заручити дітей. Згідно заповіту молодик повинен після здобуття Оляною освіти одружитися з нею, а у разі відмови від шлюбу втрачає усі свої статки на її користь. Якщо ж розірвання заручин ініціюватиме графиня, все залишається як було.

Пам'ятаючи, що у дитинстві Оляна була вередливим дівчиськом і гидким каченям, граф вирішує уникнути зустрічі з нею, а щоб відбити у дівчини бажання з ним одружуватися, намовляє свого слугу Степана прийняти панянку якомога негостинніше і наговорити їй кучу поганих речей про нього, а для більшої переконаності представити свого псаря-п'яницю Онисима у ролі нареченого.

Вигадливий слуга (справжній Труфальдіно) виконує завдання бездоганно. Закохана графиня вже готова відмовитися від жениха-пройдисвіта, та її кмітлива служниця Ярися викриває обман і намовляє Оляну помститися графові. Тендітна красуня недарма здобувала освіту, тож граф попадає у ним же розставлені тенета. Авантюрна пригода закінчується обопільним коханням.

Повчальну комедію з цікаво закрученим сюжетом пощастило побачили і ужгородцям, які торік відкрили для себе коломийський колектив. Театр, завітавши до столиці Закарпаття, не забув і про маленьких глядачів, порадувавши виставою "Котигорошко" за драмою Анатолія Шияна.

Автор: Оксана ЧУЖА, для Закарпаття онлайн