друкувати


Молоді інваліди з Німеччини та Івано-Франківська змагалися у футболі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-06-18 04:38:12

Минулої п'ятниці в Івано-Франківському коледжі фізичного виховання відбувся товариський матч між збірними командами неповносправних, якими опікується Карітас Аахен та Карітас Івано-Франківськ. Дружні змагання у футболі між молодими інвалідами вже стали традицією для місцевого Карітасу, однак міжнародний матч в Івано-Франківську відбувся вперше.

"Молоді із функціональними обмеженнями дуже важливо відчувати себе повноцінними людьми і робити усе те, що роблять їхні однолітки. Зараз триває Євро-2012 і молоді інваліди також дивляться матчі по телевізору, вболівають за улюблені команди, тому можливість зіграти у футбол дозволяє цим людям вповні відчути смак футбольного свята", - розповідає виконавчий директор БФ "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ" Наталія Козакевич. " Ця зустріч є дуже важливою для неповносправних. Вони грають один з одним і знаходять порозуміння, незважаючи на те, що не розуміють мови. Футбол долає усі стереотипи і непорозуміння і стає справжнім символом дружби! Рахунок у такому товариському матчі не грає ролі." Наступного року футбольний матч, ймовірно, відбудеться у Німеччині в рамках програми обміну для неповносправних.

Група неповносправних з Німеччини гостювала на Прикарпатті протягом тижня. За цей час молодь відпочила у літньому таборі в селі Тухля, Львівської області, відвідала Галич та взяла участь у спортивних естафетах із неповносправними у Бурштині. Особливими сюрпризом для німецьких підлітків стала зустріч з кумиром боксу Віталієм Кличком, який погодився зустрітися із неповносправними на прохання директора БФ "Карітас Івано- Франківськ" отця-мітрата Володимира Чорнія.

Німецькою молоддю, яка завітала до Івано-Франківська, опікується соціальний педагог Карлгайнц Шмітт. "Кілька років тому ми спитали наших неповносправних, чи не хотіли б вони піти на стадіон подивитися гру нашої команди «Алеманія», — розповідає пан Шмітт. — Так ми отримали 20 сезонних абонементів на наш стадіон. Для наших людей є звичною справою піти на футбол. Наші неповносправні йдуть на стадіон або зі мною, або з моїми колегами, або ж самі, бо вони є досить самостійними. У 2007 році вони запропонували організувати свою команду і грати у футбол, з нами, їхніми вчителями і педагогами". За словами Карлгайнца Шмітта, неповносправні у Німеччині живуть у спеціальних гуртожитках, де ними опікуються соціальні працівники та педагоги. Молоді німецькі інваліди досить самостійні, усі вони працюють і заробляють собі на прожиття і на пенсію самі.

Сьогодні, 17 червня усі учасники футбольного матчу вирушають до Львова. Неповносправні з Німеччини подарували своїм новим друзям з франківського Карітасу квитки на матч Євро-2012 між Німеччиною та Данією.