друкувати


Івано-Франківськ почує музику Войцеха Кіляра

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-06-08 02:05:16

Відомий диригент з Республіки Польща Роман Ревакович, майстер фортепіано зі Львова Йожеф Єрмінь та Симфонічний оркестр Івано-Франківської обласної філармонії поєднають сьогодні свої зусилля на сцені Івано-Франківської обласної філармонії заради вшанування 80-річного ювілею відомого польського композитора Войцеха Кіляра.

«Ідея ось така, - прокоментував актуальність проведення заходу Роман Ревакович, - Войцех Кіляр народився 80 років тому у Львові, тобто це гарний ювілей. Це унікальна постать у польському музичному середовищі. Це дуже відомий автор музики до фільмів, який написав мелодії до дуже багатьох фільмів, в тому числі і голівудських. Всі пам’ятають фільм «Дракула». Але, крім того, він же є автором музики концертної – музики чистої».

Зі слів польського диригента, В.Кіляр починав свою творчість на початку 60-х років як автор авангардної музики. Типовим прикладом раннього періоду його творчості є мелодії до складного для розуміння кінофільму «Риф». Втім, в подальшому під впливом гірських мотивів Сілезії, де композитор прожив чимало років, змінилася і музична мова митця. Його музика стала простішою, зрозумілішою і сповненою етніки польських гір, чим творчість В.Кіляра є сьогодньою дуже близькою мешканцям Західної України. «Войцех Кіляр, - зазначив з даного приводу польський диригент, - вперше почав писати інакше, коли компонував твір «Кшесане». «Кшесане» – це вид гірського танцю в районі Закопане, який можна за вагомістю порівняти з гуцульським арканом. Це початок власне нової мови у музиці В.Кіляра, де дуже хорошими простими засобами він створив неймовірну картину вхопивши суть і дух цього танцю».

За словами пана Реваковича, як і в багатьох інших справах, ідея проведення концерту в Івано-Франківську почалася з хороших дружніх відносин. «Я маю дуже дружні відносини з Йожефом Єрмінем, - говорить митець, - і коли у мене виникла думка зіграти концерт на музику Войцеха Кіляра, я запропонував: почати її реалізацію з Західної України, оскільки Войцех Кіляр родом з цих країв. Єрмінь сказав мені, що є така можливість і є оркестр».

В ході концерту планується виконати чотири композиції: написану В.Кіляром в 1988 році «Хоральну прелюдію для струнних», «Рікорданцу» для струнних (2005 рік), сповнену горянських мотивів «Ораву» для струнних (1986 рік) та зовсім вже свіжу – написаний торік Другий фортепіанний концерт.

Розпочнеться концерт сьогодні о 18.00 годині.

Автор: Сергій БІЛИЙ