друкувати


Гірським маршрутом - до "восьмого чуда світу"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-06-01 01:09:38

«Восьме чудо світу». Під такою назвою на Прикарпатті вже невдовзі може з’явитись унікальний для України туристичний маршрут, за яким туристи зможуть відвідати сакральні місця на найвищому в нашій країні загадковому Чорногірському хребті Українських Карпат.

Ідея розробки маршруту виникла у науковців і керівників Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, а реалізувати її вони планують у співпраці з туристичним комплексом «Буковель», з керівництвом якого вже досягнуто попередніх домовленостей.

Як стверджує ректор ПНУ Ігор Цепенда, туристам пропонуватимуть оглянути численні артефакти на горі Піп Іван Чорногірський та розташованих поруч горах Вухатий Камінь, Смотрич тощо. Саме тут, на думку директора Інституту історії і політології ПНУ Миколи Кугутяка, слід шукати описане відомим арабським мандрівником, географом та енциклопедистом Аль-Масуді (Абуль-Хасаном Алі ібн Хусейном) одне з трьох головних святилищ слов’янського світу. Відтак саме тут сьогодні працюють археологи вбачаючи у розкиданих на вершинах і схилах вказаних гір каменях подекуди з слідами обробки залишки давніх ідолів. На думку пана Цепенди українському і зокрема прикарпатському туризму сьогодні потрібна міфологізація, яка вже стала «важливим складовим елементом» розвитку туристичної галузі багатьох іноземних країн і приносить їм численні прибутки.

«Ми маємо унікальні артефакти, які необхідно тільки подати. - зазначає керівник Прикарпатського університету, - Тим більше вони дійсно виконані людськими руками і несуть неймовірну енергетику. Тільки ми поки що не вміємо це продати».

Автор: Сергій БІЛИЙ