друкувати


У Івано-Франківську презентували медичну душу міста

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-05-25 04:00:47

Сьогодні у приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка відбулася презентація книги під назвою "Медицина в Івано-Франківську: від лікарні графа д’Есте до Центральної міської клінічної лікарні".

Це справді унікальне видання, яке розповідає про історію становлення медицини в місті Івано-Франківську. Окрім історичного дослідження, у книзі є розповідь про відділення Центральної міської клінічної лікарні, про людей, які там працюють і про найновіші досягнення кожного відділення.

"Ідея створення такої книги зародилася давно і я щиро дякую усім своїм колегам, усій команді, яка допомагала писати цю книжку. Протягом трьох років ми піднімали газетні підшивки, знаходили історичні матеріали", – сказав на презентації головний лікар міста Тарас Масляк.

Упорядник книги, відомий журналіст Богдан Скаврон розповідає, що його завжди цікавила історія Івано-Франківська, проте пропозиція упорядкувати матеріали книги стала для нього несподіванкою. І чимало цікавих фактів про те, якою була медицина нашого міста, як з роками відбувалося її становлення, стали для журналіста справжнім відкриттям.

Власне, ще донедавна багато працівників Центральної міської клінічної лікарні не знали, що історія будівлі, у якій вони працюють, сягає ще 1841 року, і що в давні часи ця будівля була названа іменем архікнязя Фердинанда д’Есте.

На презентації виступив відомий краєзнавець Михайло Головатий, який і розказав про історію становлення медицини міста, про перших лікарів та про таємниці, які приховують старовинні будівлі, у яких зараз знаходяться медичні заклади.

Добрим прикладом для наслідування назвав книгу заступник міського голови Михайло Верес. "Є багато літератури з історії міста. Але ми не маємо системної історії окремої галузі. У Івано-Франківську є чимало закладів, які мають давню і велику історію. І вони вартують мати такі книги. Це потрібно як тим, хто працює у тій чи іншій сфері сьогодні, так і тим, хто працюватиме у ній колись", – сказав він.

Радник міського голови Зінаїда Федорук назвала сьогоднішню подію презентацією медичної душі міста. І це недаремно. Адже, як правило, презентації книг – це представлення творчого здобутку того чи іншого письменника. А сьогодні усі присутні змогли побачити ціле гроно найрізноманітніших підрозділів, які і складають медицину міста.

Окрім презентованого видання, медики Івано-Франківська принесли і мистецькі твори. Вишиті сорочки, рушники та сукні, картини, ікони, різьба по дереву, орігамі, вишивка стрічками та роботи з бісеру – це далеко не повний перелік того, що уміють творити міські лікарі. І ця виставка показала ще одну грань "медичної душі міста", показала, яку красу творять у свій вільний час люди, які обрали для себе складну професію – рятувати людські життя.