друкувати


Ю.Андрухович розпочинає новий тур з Івано-Франківської філармонії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-05-23 04:00:32

На часі — міцний і загадковий «Абсент». Всеукраїнський тур із такою назвою стартує за тиждень з Івано-Франківської обласної філармонії. Це спільний проект письменника Юрія Андруховича та польського гурту «Карбідо», який охопить також Львів, Кам'янець-Подільський, Вінницю, Одесу та Київ.

До речі, останнє у переліку місто з ним вже знайоме. Адже дебютна презентація цієї медіа-вистави відбулась у столичній консерваторії ще минулого року. «Абсент» створений за мотивами роману Андруховича «Перверзія». Окрім того, відео, що ілюструватиме цей багатогранний проект, містить фрагменти неіснуючого фільму. Свого часу спроба втілити «Перверзію» на великому екрані не отримала логічного завершення.

«Абсент» — завуальована складова «Перверзії». В середині 90-х, коли письменник створював цей роман, міцний алкогольний напій був офіційно заборонений у більшості країн Європи. Тому головний герой «Перверзії» вживає його, так би мовити, підпільно. Медіа-вистава буде своєрідною мандрівкою сторінками цієї книги. Вона стане завершальною частиною трилогії, якій передували «Самогон» та «Цинамон».

В основу попередніх лягли відповідно «Вірші для Мертвого Півня» та збірка «Екзотичні птахи і рослини» Юрія Андруховича. Якщо первинна ідея полягала у мелодекламації автора, поєднаній з віджейським міксом на екрані, під супровід польського гурту, то тепер вона суттєво змістилася у бік пісенності. Зображення на екрані теж еволюціонувало до авторського відео.

Напередодні концерту пресі продемонструють репетиційну кухню «Абсенту» за участі польських музикантів. А вже в липні у Польщі відбудеться запис однойменного альбому, виконаний не лише польською та українською, але й іншими європейськими мовами.

Джерело: Радіо «Західний полюс»