друкувати


Андрухович та гурт "Karbido" представлять медіа-виставу "Абсент"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-05-21 01:00:06

Юрій Андрухович та гурт «Karbido» представлять у Львові медіа-виставу «Абсент»

31 травня, Перший український театр для дітей та юнацтва (м.Львів, вул. Гнатюка, 11), початок о 19:30


«Абсент» є останньою частиною музично-поетичної трилогії польського гурту Кarbido і українського письменника Юрія Андруховича.

Ідея «Абсенту» — у створенні за мотивами роману «Перверзія» синтетичної лірико-музичної програми (голос поета, тексти, музика), підсиленої та доповненої візуалізацією (відео-арт у найрізноманітніших формах та проявах).

Медіа-вистава «Абсент» поєднала в собі експериментальну і традиційну музику, іронічні й глибо ліричні тексти та різножанрове відео, являючи при цьому цільний органічний твір. Її прем’єра відбулася 18 грудня минулого року в Київський консерваторії і стала для України однією з найважливіших мистецьких подій року.

У Львові медіа-вистава «Абсент» відбудеться 31 травня у затишному приміщенні Першого українського театру для дітей та юнацтва (вул. Гнатюка, 11), початок о 19:30.

Квитки в продажу в українському магазині «Наш Формат» (вул. Братів Рогатинців, 24.). Тел.: (097) 178 84 89.

ЗМІ про «Абсент»

газета «День»: Найголовніше враження — «Абсент» — це повноцінне шоу в двох частинах, в якому переважають саме візуальний та музичний компоненти. А власне Андрухович не перетворився на рок-зірку, лишився поетом — просто нині поезія перейшла в мистецтво жесту. Сьогодні цей експеримент сягнув вершини, ставши зразком синтетичного жанру на перетині літератури, музики та відеоарту. 

УНІАН: «Абсент» — це дуже вдалий проект-метонімія, концентрована витяжка із «Перверзії» (чи й не полинова?), доповнена музичним і світловим оформленням та глибоко продуманим відеосупроводом.

5 Канал: Нова форма читання віршів за Андруховичем уже три роки як передбачає наявність відео та музичного  супроводу. Третю частину вистави «Карбідо» репетирували в Україні. Томаш Сікора, музикант гурту Karbido: "Біля Дністра дуже хмільне повітря, і воно позначилося на нас, на нашій музиці. Все вийшло таким живим, характерним навіть більше для України, ніж для нашої рідної Польщі". Як і обіцяли автори, "Абсент" вийшов загадковим та міцним.

Назва «Абсент» є метафоричною. Це — своєрідний парафраз на тему улюбленого напою всіх декадентів, що переламлюючись через «тексти Перфецького», несе в собі вістку про Полинову країну (Україна після Чорнобиля) та її болісну відсутність (англійське absinth взаємодіє тут із absent) у сучасній Європі. Співпраця у проекті митців Польщі та України стала активним запереченням цієї відсутності.

Про учасників: Юрій Андрухович є одним з найвідоміших сучасних письменників України. Свою співпрацю з польським гуртом Karbido він вважає однією з найвдаліших у своїй творчій біографії. Музиканти Karbido відомі далеко за межами Польщі. Географія їхніх гастролей максимально широка — від Нью-Йорку через Великобританію і континентальну Європу до Гон-Конгу, і скрізь виступи Karbido мають незмінний успіх. Нещодавно вони повернулись з туру Австралією — кілька тисяч кілометрів, майже 40 концертів і врешті нагорода за найкращий музичний перформанс на Fringe World Festival у Перті. Майже від самого початку тандем Андрухович-Karbido співпрацює з vj-групою КУБ. Візуалізація до другої частини проекту створювалася спільно з агенцією «АртПоле», а в «Абсенті» взяли участь і польські відеоартисти.

Організатор туру: агенція подій АртПоле.

Українським партнером туру є Фонд мецената Петра Порошенка, який вже кілька років поспіль підтримує представлення спільних проектів Юрія Андруховича та Karbido в Україні. Розуміючи прагнення людини до пізнання та самовдосконалення, Фонд Петра Порошенка робить все для того, щоб кожен українець мав вільний доступ до джерел світових знань та на власний розсуд формував свій світогляд.

Польські партнери проекту: Польський інститут в Києві, Інститут Адама Міцкевича, Міністерство культури та національної спадщини Польщі.