друкувати


"Кахельний" літопис цілого краю на сторінках однієї книги

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-05-18 01:00:22

11 травня до Національного музею Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського запросили коломийців на репрезентацію книги, яка вийшла друком у серії «Українські колекціонери».

Кандидат мистецтвознавства, старший науковий співробітник Музею етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України Галина Івашків у своєму науково-мистецькому виданні «Збірка кераміки Петра Лінинського» знайомить читачів з працею та експонатами збирача та реставратора кераміки Петра Лінинського (1920-2003).

Завдяки його неоціненній колекції сучасники знайомляться із захоплюючим художнім світом періоду ХІV-ХVІІІ ст. Недаремно на Західній Україні Петра Лінинського називають «львівським Бонавентурою», а сформовану ним за 40 років збірку кераміки, особливо кахлів (понад 1300 предметів) – «благом для науки». У ретельному дослідженні пані Івашків проаналізовано українську кераміку, в основу якої ввійшли кахлі, декоративно-ужиткові вироби з відомих гончарних центрів України. Варто зауважити, що свою унікальну колекцію Петро Лінинський безоплатно передав Музеєві етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України. Саме з цієї історії і розпочала бесіду коломийська гостя. Галина Івашків продемонструвала присутнім фрагмент фільму, де зібрані унікальні кадри передачі безцінної колекції. «В українській культурі є чимало визначних людей, які займалися колекціонуванням витворів мистецтва. Проте з якою любов’ю робив це Петро Лінинський, зараз важко передати», – ділиться спогадами Галина Івашків.

Гостя ознайомила коломийців з «черепковою одисеєю» відомого колекціонера, який у 1998 році уклав каталог своєї колекції кераміки для виставки «Повернене з небуття» з науковим дослідженням «Виникнення та розвиток рельєфної кахлі в Галичині». Окрім цього, пані Галина зазначила, що за 40 років збиральницької роботи Лінинському пощастило знайти цілими лише кілька кахель. Інші композиції «народжувалися» з більших чи менших фрагментів, знайдених у різних населених пунктах. Безперечно, пан Лінинський зробив чималий внесок у збереження пам’яток минулого. Зокрема, у Коломиї він був керівником реставраційних робіт у церкві Благовіщення, яка є пам’яткою архітектури кінця ХVІ століття.

На презентацію книги також завітав син Петра Лінинського Андрій, який завідує реставраційним відділом у музеї. Він розповідав про батька та ділився думками щодо розвитку національної кераміки.

Унікальна збірка кераміки Петра Лінинського не має аналогів та унікальна за своєю природою. Завдяки праці та експонатам відомого збирача можна створити «кахельний літопис» цілого краю.

Автор: Вікторія МАРТИНЮК
Джерело: Коломийські Вісти