друкувати


В Івано-Франківську сьогодні стартує "Ніч в музеї"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-05-17 11:15:07

Івано-франківці отримають сьогодні можливість провести ніч серед полотен провідних європейських художників та величних статуй, насолоджуючись при цьому звуками божественної музики, римами поетів і розповідями про цікаві моменти з історії старого Станіславова.

Таку можливість надасть їм Івано-Франківський обласний художній музей, в залах якого стартує сьогодні о 21.00 годині свято під досить екстравагантною як для нашого міста назвою «Ніч в музеї».

За словами директора музею Михайла Дейнеги, ініціатором проведення акції в Івано-Франківську став молодий працівник музею, випускник історичного факультету Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, переможець конкурсу екскурсоводів Роман Водвуд. Вдатись до організації подібного свята хлопця спонукав досвід провідних європейських та й українських музеїв, які за допомогою подібних ночей популяризували свої колекції серед пересічних обивателів – тих, кому зазвичай у життєвих буденних клопотах не вистачає часу і сил відвідати музей вдень.

«Ідея ночі в музеї, - говорить пан Дейнега, – виникла у Німеччині, далі – Франція, а до 1999 року вона завоювала Європу». Її сутність полягає в тому, що у повсякденних турботах людям зазвичай нема коли завітати до музею і долучитись до світового мистецтва. Тому подібні заходи і проводяться вночі. В Україні такі ночі першими почали проводити національні музеї ще з 2009 року. Івано-франківці ж виношували ідею проведення акції цілих п’ять років і тільки зразу змогли її зреалізувати, насамперед завдяки молодим працівникам музею, які взяли на себе весь тягар організації свята.

«Я побачив таку акцію в Кракові, - говорить пан Михайло, - десь до другої години ночі вони пускали людей до музею. Людей було дуже багато. Ми напевно в Україні щось втрачаємо, якщо наші люди не можуть прийти до музею, полишивши буденні справи».

Як стверджують організатори, вони приготували для відвідувачів «Ночі» низку сюрпризів, заснованих на певних регіональних цікавинках. «По-перше, - говорить директор, - акція збігається з святкуванням 350-річчя нашого прадавнього міста Станіславова. Музей розташовано у найстаршій архітектурні споруді міста – Колегіаті. В зв’язку з цим ми вирішили показати історію музею. Ми запросили генерального консула Республіки Польща у місті Львові Анжея Дрозда, який розкаже про роль Потоцьких в історії Польщі. Буде також начальник обласного управління культури Володимир Федорак, який розповість про роботу музеїв України».

До участі в заході також долучаться архітектор Зіновій Соколовський, який розповість низку цікавих моментів з історії Станіславської фортеці, історик і публіцист Іван Бондарєв з його легендами старого Станіславова, художники Роман Бончук з полотном «Місячна соната», музиканти з Києва, молоді поети.

Крім того, кожен відвідувач зможе долучитись до створення художнього полотна «Музика ночі», для чого в музеї буде встановлено два холости, надано фарби і пензлі.

Вхід на «Ніч в музеї» цьогоріч буде безкоштовним, прооте надалі організатори не виключають введення певної оплати.

Автор: Сергій БІЛИЙ