друкувати


Віктор Анушкевичус пообіцяв "шоу" для фракції ВО "Свобода"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-05-14 04:30:21

Політичний союз Віктора Анушкевичуса та фракції ВО «Свобода» в Івано-Франківській міській раді проіснував трохи менше року. «Свобода», яка здобула на виборах у міську владу переконливу перемогу, в перші місяці роботи своєю дещо агресивною манерою намагалась нав’язати міському голові свої правила гри.

«Мир» сторони підписали 2 червня 2011 року, коли провалилось питання про звіт міського голови. Недоброзичливці мера з інших фракцій активно готували грунт для можливої відставки Віктора Анушкевичуса, але через позицію «Свободи» змушені були капітулювати. Ближче до середини 2011 року «свободівці» побачили більше переваг у співпраці з міським головою, ніж у критиці будь-яких кроків виконавчої влади. Анушкевичус влаштував на роботу у міські структури з десяток «свободівців», в обмін на це нова більшість у міській раді дала спокій міському голові і забезпечувала спокійне проходження рішень у сесійній залі.

Грім серед ясного неба

27 квітня ц. р. відбулась чергова сесія Івано-Франківської міської ради. Нічого не віщувало погіршення стосунків між «свободівцями» та чільником міста. На попередній сесії міської ради з ініціативи «Свободи» депутати прийняли рішення, за яким фракції були обмежені в праві проголошувати більше одного запиту, та й той потрібно було зачитувати не на початку сесії, як раніше, а наприкінці, коли в сесійній залі вже не було преси. Такі нові правила гри позбавляли опозицію в міській раді будь-яких можливостей критикувати дії виконавчої влади. Однак конфлікт виник уже на етапі формування порядку денного: депутат-«свободівець» Роман Микула, який працює директором КП «Меморіал», «з голосу» вніс проект рішення, яке не пройшло розгляд виконкомом. Такий спосіб внесення проектів рішень Микула використав не вперше, але цього разу це викликало невдоволення Віктора Анушкевичуса. Він розкритикував керівника і наказав писати пояснювальну записку з приводу невнесення рішення на виконком. Зазначимо, що попередній розгляд виконкомом є своєрідним ситом, яке дозволяє фільтрувати погано підготовлені проекти рішень. Втім, знаючи про наявність голосів ухвалення для будь-яких рішень, «свободівці» часто ігнорують виконком і вносять рішення безпосередньо на сесію ради.

«На горіхи» за інвестора

Наступним розглядалось питання про стан реалізації інвестиційної угоди з французькою компанією «Сен-ўобен», яка планує побудувати гіпсокартонний завод у Хриплинській промисловій зоні (про це «Галичина» писала у статті «Гіпсокартон по-французьки» за 6 березня ц.р.). Як виявилось, проект застопорився на етапі викупу містом частини майна і земельної ділянки, які належать ЗАТ «Прикарпатжитлобуд». Через складність юридичної процедури викупу майна і низку неузгодженостей у самому ЗАТ «Прикарпатжитлобуд» місто не може сформувати ділянку, яка необхідна інвесторові для реалізації проекту. Керівник фракції «Свободи» Роман Онуфріїв різко розкритикував роботу заступника мера Любомира Слободяна, який, на його думку, винен у затягуванні переговорів з інвестором. «Якщо проект не буде реалізовано, виконком у повному складі піде у відставку. Є загроза, що через недолугість чиновників проект може бути реалізований в інших містах, які надали абсолютно чіткі пропозиції», — заявив Онуфріїв. Міський голова спробував заступитись за підлеглих, але його аргументи більшість не сприймала. В емоційній «перепалці» Віктор Анушкевичус таки не стримався і заявив: «Усі у вас винні. Шоу влаштували. Я вам обіцяю шоу на наступній сесії міської ради. Усі погані, тільки ви красавчики».

Зазначимо, що жертвою «розборок» став ще один заступник міського голови. Роман Онуфріїв звинуватив Михайла Вереса у саботажі «свободівських» ініціатив щодо розвитку мережі дошкільних закладів у місті. За словами керівника фракції, вже два роки точаться розмови про будівництво нових садків та повернення приміщень, у яких раніше розташовувались дошкільні установи. До речі, у разі реалізації цих ініціатив своїх приміщень можуть позбутись управління освіти МВК, приватна школа «Перша ластівка» та низка інших установ.

Чи це наближення парламентських виборів впливає на зміну риторики «свободівців», яким «мирне співіснування» з мером уже не виглядає вигідною стратегією, чи якісь інші причини, покаже хід уже наступної сесії міськради та обіцяне В.Анушкевичусом шоу для «свободівців».

Автор: Юрій КРИВЕНЬ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА